Reklama

Agrar se nakon lanjske suše i afere „aflatoksin“ polako oporavlja i postiže bolje rezultate na svetskoj pijaci, ali i dalje smo daleko od brojki koje smo odavno zacrtali kao cilj

Na osnovu podataka o spoljnoj trgovini ostvarenoj u ovoj godini stručnjaci procenjuju da bi ukupan izvoz poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije u 2013. godini mogao dostići 2,6 milijarde dolara.

Mnogo je toga što u prethodnih nekoliko godina nismo uradili te smo i dalje u poziciji da izvozimo najjeftinije poljoprivredne proizvode, a uvozimo skupe finalne proizvode. Stara jadikovka da izvozimo kukuruz umesto kobasica i dalje je prisutna i smislena, ali više nema opravdanja za nečinjenje, to jest nedovoljno ulaganje u poljoprivredu. Naredni budžet i njegova raspodela pokazaće da li zaista želimo to da promenimo i da li će država, koja se kune u poljoprivredu, dati više para za investicije i usmeravanje novca u poljoprivrednu infrastrukturu da bi se obezbedio rast produktivnosti i veći prinosi. Akcenat, u svakom slučaju, treba da bude na preradjivačkoj industriji, odnosno da se umesto osnovnih proizvoda produkuju oni višeg stepena dodate vrednosti.

Elem, i ove godine u izvozu ćemo se vrteti oko dve i po milijarde dolara, a dosad smo, u prvih devet meseci, ostvarili nešto slabiji rezultat nego lane. Ipak, primetna je tendencija oporavka izvoza, dok je tempo rasta uvoza i dalje povećan. Stručnjaci napominju da je dinamika rasta uvoza stabilna i u funkciji je dopune asortimana robe za široku potrošnju i sirovina za potrebe preradjivačke industrije. Očekivanja su da će uvoz dostići oko 1,5 milijardu dolara.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku Srbije pokazuju da je u bilansu razmene poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije s inostranstvom u periodu januar–septembar 2013. godini ostvarena vrednost izvoza od 1.897,3 miliona dolara, što je pad od 6,04 odsto u odnosu na rezultate iz perioda januar–septembar 2012, s učešćem u ukupnom robnom izvozu od 17,76 odsto. Istovremeno, vrednost uvoza od 1.104,4 miliona dolara je 12,2 posto veća od ostvarenog od januara do kraja septembra 2012. godine, s učešćem u ukupnom robnom uvozu od 6,75 odsto. Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u periodu januar–septembar 2013. godine ima pad od 23,39 odsto i iznosi 792,9 miliona dolara, a stopa pokrivenosti uvoza izvozom je 171,7 posto.

Najviše smo, od januara do septembra, izvezli pšenice. Ta vrednost bila je 154,9 miliona dolara. Sledi smrznuta malina, vredna 133,7 miliona dolara, a potom šećer, vredan 105,8 miliona dolara. Uljarska industrija je svetu prodala suncokretovog zejtina za 63,2 miliona dolara, a piva smo izvezli za 58,9 miliona. Kukuruzom, koji je naša uzdanica, nismo se proslavili jer smo ga, zbog problema koji su tu žitaricu pratili, izvezli tek za 57,7 miliona dolara.

Izvor: danas.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">