Reklama

Izvoz kukuruza u ovoj ekonomskoj godini, koja se završava 30. septembra, iznosiće oko 500.000 tona, što je pet puta manje nego prethodnih godina, izjavio je direktor udruženja „Žita Srbije“ Vukosav Saković.
Saković je rekao Tanjugu da izvozni rezultati kukuruza nisu tako dobri, zbog poznatih problema sa aflatoksinom i mnogo manjeg roda prethodne godine. Izvoz te žitarice od oktobra prošle godine zadržao se na nivou od 450.000 tona i neće biti značajnije promenjen ni do kraja septembra, naveo je Saković.

On je naglasio da smo u prethodne tri godine imali odlične rezultate u izvozu kukuruza, i uspeli da se pozicioniramo kao šesti izvoznici kukuruza u svetu, što, kako je primetio, „za ovako jednu malu zemlju, nije lako uraditi“. „Izvozili smo oko 2,5 miliona tona kukuruza godišnje, pa kada pogledamo kolika je to razlika, vidimo da je izvoz u ovoj godini oko pet puta manji“, konstatovao je Saković.

S druge strane, pomalo nas već raduje, što kukuruz ovako dobro izgleda na našim poljima, i smatramo da ćemo se u narednoj ekonomskoj godini vratiti na svetsko tržište sa količinama preko dva miliona tona, naglasio je Saković. Za razliku od kukuruza, izvozni rezultati pšenice pak, bili su iznenađujuće dobri u nedavno završenoj ekonomskoj godini i na strana tržišta plasirano je 630.000 tona pšenice i brašna.

Iz Srbije je od početka jula prošle do kraja juna ove godine izvezeno 500.000 tona pšenice i 130.000 tona brašna, precizirao je Saković.

On je podsetio da je prethodne ekonomske godine iz Srbije izvezeno nešto manje od 600.000 tona, i to oko 360.000 tona pšenice, dok je količina brašna prodatog stranim kupcima bila na nivou iz nedavno završene ekonomske godine. Kako je međutim ukazao, ono što ne može obradovati naše proizvođače je to što su cene kukuruza na svetskom tržištu, kao i pšenice „u strahovitom padu“.

„Za kukuruz koji prodamo (novog roda), ne možemo postići više od 120 do 125 evra po toni robe utovarene u plovila, što znači da proizvođači mogu očekivati ako se stanje ne popravi nabolje, tek nekih 115 do 120 evra za sebe“, kazao je Saković.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">