Reklama

Srbija će bez ograničenja od ponedeljka 2. septembra moći da izvozi pšenicu u Makedoniju, a brašno od nedelje 15. septembra, objavilo je danas Ministarstvo trgovine Srbije.
Kako se navodi na sajtu (www.mtt.gov.rs), to će biti moguće jer deo makedonske Uredbe koji koji sprečava uvoz pšenice iz Srbije prestaje da važi 2. septembra, a deo koji se odnosi na brašno 15. septembra.

Dodaje se da je ministar poljoprivrede Makedonije Ljupčo Dimovski danas obavestio ministra spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije Rasima Ljajića da je makedonska Vlada započela proceduru za ukidanje sporne uredbe o ograničavanju uvoza pšenice i brašna iz Srbije koja je trebala da važi do 31. decembra ove godine.

Navodi se i da je Ljajić izrazio očekivanje da Makedonija neće ubuduće pribegavati bilo kakvim restriktivnim merama, jer je u interesu obe zemlje da protok robe bude slobodan u oba pravca.

„Ukoliko bi se iskoristili svi potencijali obim robne razmene između Srbije i Makedonije mogao bi da poraste sa sadašnjih 600 miliona na milijardu evra, rekao je Ljajić.

Makedonija je meru o ograničenju uvoza pšenice i brašna uvela 1. jula. Mera predviđa da za kilogram uvezene pšenice makedonski uvoznici moraju da kupe tri kilograma domaće, a za kilogram uvezenog brašna četiri kilograma domaćeg žita.

Izvor: Beta

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">