Reklama

Srbija godišnje izveze oko 4.000 tona suvih šljiva, a ima potencijala da na strana tržišta plasira i do 10.000 tona tog voća, ocenili su danas stručnjaci u izjavama Tanjugu. Za povećanje plasmana srpske suve šljive neophodno je unaprediti tehnologiju sušenja i genetski potencijal sorte ali i poboljšati marketing u cilju otvaranja novih tržišta, istakli su oni.

Suva šljiva trenutno se najviše izvozi u Rusiju, a kao nova potencijalna tržišta sagovornici Tanjuga naveli su arapske zemlje, Bliski istok, Indiju, bivše sovjetske republike.Oni su naglasili da su zarade od izvoza suvog voća tri do 10 puta veće nego svežeg i zamrznutog.

Srbija je lane izvezla ukupno 4.590 tona suvog voća za 14 miliona dolara, a dominiraju suve šljive,kojih je na strana tržišta isporučeno blizu 4.000 tona za 7,7 miliona dolara, precizirao je ekspert Privredne komore Srbije (PKS) Vojislav Stanković. U 2011. izvezeno je i 348 tona suvih jabuka, 43,4 tone suve breskve, 12,8 tona suvih kajsija, 3,4 tone suvih krušaka.
Najveći kupac suvih šljiva iz Srbije je Rusija, zatim slede Bugarska, Hrvatska, SAD, dodao je on.

Ruska Federacija je posebno perpektivno izvozno tržište za srpsko suvo voće ali je potrebno u značajnoj meri popraviti ne samo tehnologija sušenja već i genetski potencijal sorte jer je sortiment požegače uništen pojavom virusne bolesti šarka, kazao je Stanković,koji je i savetnik predsednika PKS za agrar. On je rekao da je za suvu šljivu potreban asortiman proizvoda sa dosta šećera kao i da se lako cišti od koštica, napominjući da cačanska šljiva nije pokazala to svojstvo jer dosta puca prilikom sušenja.

Stanković je naglasio da Srbija, takođe, raspolaže kvalitetnim plodom jabuke za sušenje i njen udeo u proizvodnji i izvozu trebalo bi povećati najmanje deset puta, dok znajčajne potencijale ima i suva kajsija i malina. Treba podsticati proizvodnju i izvoz suvog voća tako što se će proizvođačima kroz povoljne kredite sa niskim kamatama i grejs periodom omogućiti da modernizuju tehnologiju za sušenje voća, mišljenja je on.

Evica Mihaljević iz asocijacije „Plodovi Srbije“ kazala je da je izuzev suvih šljiva , učešće ostalog voća u izvozu – suvih jabuka i višanja malo. Ona je napomenula da je prošle godine izvoz suve šljive nešto manji nego u 2010. i 2009, a da se taj proizvod najviše izvozio u Rusiju, Bugarsku, Rumuniju, Italiju, Hrvatsku, Tursku, Holandiju, Sloveniju.

Mihaljević je istakla da postoji pokušaj izvoza u 25 zemalja sveta takođe ukazavši na mogućnost povećanja izvoza suvih šljiva, na 10.000 tona, jer „imamo i kapaciteta i kvalitetnog rada sa standardima“. Ona je dodala da je za to neophodno raditi pre svega na unapređenju marketinga radi otvaranja novih tržišta, kao i proizvodnje i načina prerade.

Izvor: http://www.dnevnik.rs/

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">