Produktna berza „Novi Sad“ ocenila je danas da su svi izgledi da će 2013. godina biti upisana u anale poljoprivrednih kalendara kao jedna od najrodnijih godina, posle ekstremno loše poljoprivredne 2012. godine.

Posledice takvih dešavanja se ogledaju najpre u stabilizaciji opšteg nivoa zaliha, velikog pritiska ponude i logično, pada cena, navodi se u saopštenju te poljoprivredne berza.

Kako se dodaje, na Produktnoj berzi protekle sedmice tržište je bilo „pasivno do te mere da se slobodno može reći da ga praktično nije ni bilo“.

Promet od svega 375 tona robe za 39,52 odsto je manji od takođe malog prometa iz prethodne nedelje. Vrednost robe iznosila je 9,85 miliona dinara, što je za 19,44 odsto manje nego prethodne nedelje, navela je Produktna berza „Novi Sad“.

Kako se ističe, prethodne nedelje se nije uopšte trgovalo pšenicom, jer, kako se navodi, poljoprivredni proizvođači nisu zadovoljni cenom pšenice, dok se izvozna tražnja koja je za narednu ekonomsku godinu prepoznata kao vrlo bitan faktor u formiranju domaće cene potpuno povukla s tržišta.

Pored već konstatovanog problema s niskim vodostajem Dunava, dodatno opterećenje za naše izvoznike jeste i dalje nerešena situacija s izvozom pšenice u Makedoniju. S druge strane domaća tražnja je nezainteresovana jer se za neposredni naredni period obezbedila neophodnim količinama hlebnog žita.

„Tržište kukuruza prošlogodišnjeg roda po svoj prilici se neće oporaviti sve do kraja ekonomske 2012/13. Naprotiv, cena i dalje pada“, navela je Produktna berza „Novi Sad“.

Registrovana prosečna cena protekle nedelje od 14,13 dinara po kilogramu (13,08 bez PDV), što je za 10,49 odsto je niža nego prethodne nedelje.

Kako se navodi, ono što može da bude indikativno za procene daljih cenovnih kretanja jeste činjenica da je trgovanje u prethodnoj nedelji zatvoreno s cenom od samo 12,80 dinara po kilogramu bez PDV.

„Cenovna kriza kukuruza nije specifičnost samo našeg tržišta. Poređenja radi cena kukuruza na berzi u Čikagu danas za 42 odsto niža nego lane, dok je cena na berzi u Budimpešti u avgustu ove za 30 odsto niža u odnosu na avgust prošle godine“, dodaje Produktna berza.

Prerađivači soje i pored dobrih izgleda u pogledu prinosa ove kulture hoće na vreme da se obezbede na tržištu i kupuju ovu robu na terminskom tržištu po standardnoj ceni od 300 evra po toni.

Izvor: Beta

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">