Reklama

Veoma loše vremenske prilike koje su ugrozile ozime useve u Evropi, kao i krize u evrozoni i u Persijskom zalivu, uticaće na to da cene hrane u svetu budu i ove godine relativno visoke, izjavio je danas direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin.

Svetska tržišta žitarica su vrlo osetljivo reagovala na vremenske neprilike praćene izuzetno niskim temperaturama u većem delu kontinenta a posebno je problematično stanje u Ukrajini, gde je ugroženo čak oko 3,5 miliona hektara pšenice, rekao je on Tanjugu.

Obilne snežne padavine i jaki mrazevi ove zime ugrozile su i useve u drugim velikim i svetski referentnim proizvođačima pšenice, poput Rusije i mnogih članica EU, pa bi to moglo da se negativno odrazi na svetsko tržište žitarica, rekao je Galetin.

Ti nepovoljni uslovi prouzrokovali su i “neka nagađanja da bi Rusija, Ukrajina ili neke druge zemlje mogle da uvedu određena ograničenja u izvozu pšenice” istakao je Galetin napominjući da takve informacije, čim budu plasirane, dovode do poremećaja na međunarodnim tržištima.

S druge strane, “nervoza u evro-zoni”, zbog krize evra a naročito povodom situacije u Grčkoj i načina njenog rešavanja “itekako se osetila na tržištu žitarica i drugih primarnih poljoprivrednih proizvoda, jer je dolar počeo da jača u odnosu na evro, pa su te cene porasle”.

Galetin je upozorio na to da bi na poskupljenje hrane u svetu znatno moglo da utiče i zaoštravanje krize u Persijskom zalivu.

Zabrana prolaza brodovima kroz Ormuski moreuz dovodi do poskupljenja nafte, to lančano izaziva povećanje cena kukuruza i pšenice a time i proizvoda prerađivačke industrije, kojima su te žitarice osnova, objasnio je direktor Produktne berze u Novom Sadu.

“Mnogo faktora utiče na to da cena hrane u svetu bude relativno visoka, ne toliko kao lane, ali prognoze su da će i ovo biti godina skupe hrane”, zaključo je Galetin.

Izvor: http://www.tanjug.rs/

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">