Reklama

Dve vladine uredbe koje se odnose na regresiranje dizel goriva za jesenju setvu i subvencije nisu dodatne mere za ublažavanje posledica suše, ocenjeno je na vanrednoj sednici Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika. „Ako će 160 miliona evra biti izdvojeno zbog suše, pitamo se gde su sredstava ovogodišnjeg agrarnog budžeta namenjena planiranom subvencionisanju poljoprivredne proizvodnje za 2012“, navedeno je u saopštenju te asocijacije.

U tom udruženju ističu da je uredbom o subvencionisanju dizel goriva „predviđeno da poljoprivrednici nakon 15. septembra kupuju gorivo po tržišnim cenama, a da će subvenciju dobiti nakon podnosenja zahteva krajem godine“. „To znači da poljoprivrednici u ovom momentu treba da ulože značajna sredstva, koja većina poljoprivrednika nema. Uz to, banke ne odobravaju subvencionisane kredite više od mesec dana, ali se preuzeti krediti moraju redovno vraćati, bez obzira na sušu“, tvrde u Asocijaciji.

U saopštenju je zaključeno da je „potpuno jasno da se najavljenim merama za ublažavanje posledica od suše neće obezbediti sredstva za primenu uobičajenih agrotehničkih mera za predstojeću jesenju setvu“. Vlada Srbije je prošle sedmice usvojila dve uredbe za pomoć poljoprivrednim proizvođačima, koje se odnose na regresiranje dizel goriva i subvencije. Ministar poljoprivrede Goran Knežević kazao je novinarima posle sednice Vlade da će poljoprivrednicima već za desetak dana biti omogućeno da po povlašćenim uslovima nabave dizel gorivo za predstojeću jesenju setvu. Kako je precizirao, reč je o ukupno 70 miliona litara dizel goriva koje će zemljoradnici moći da nabave po ceni koja će biti manja za 76 dinara od maloprodajne cene.

Druga uredba odnosi se na subvencionisanje ratarske i proizvodnje krompira za 2012. godinu, i to sa 6.420 dinara po hektaru, naveo je Knežević, precizirajući da se radi o značajnoj sumi od ukupno 10,5 milijardi dinara. On je objasnio da je reč o realizaciji usmenog obećanja koje je prethodni ministar proletos dao poljoprivrednicima, a koje je aktuelna vlada stavila u zakonske okvire. Knežević je rekao da vlada merama neće uspeti da nadoknadi kompletnu štetu poljoprivredi zbog suše, ali će ratarima omogućiti da saniraju posledice i zasnuju novu proizvodnju.
On je podvukao da je reč o jednoj od najvećih intervencija u poljoprivredi u poslednjih 20 do 25 godina, a paket mera za ublažavanje posledica suše, koje je Vlada Srbije usvojila prošle sedmice, „težak“ je 160 miliona evra.

Paket mera je podeljen u tri segmenta – oslobađanje ili reprogram dugova poljoprivrednih proizvođača i gazdinstava, intervencije na tržištu i subvencije ili direktna finansijska davanja poljoprivrednim gazdinstvima. Nakon rebalansa budžeta imaćemo mogućnost da donesemo još pet uredbi, koje imaju dejstvo za treći i četvrti kvartal, rekao je Knežević, ističući da će sva sredstva predviđena merama biti isplaćena u 2012.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kazao je da je prihvaćen predlog Ministarstva poljoprivrede da agrarni budžet bude povećan za 10 milijardi dinara u rebalansu za ovu godinu, kako bi bilo omogućeno kompletno finasiranje svih mera za otklanjanje posledica od suše, kao i isplata redovnih subvencija. Ministri su tom prilikom poručili da više neće biti prenošenja finansijskih obaveza prema poljoprivrednicima u narednu godinu kao što je to do sada bio slučaj, već će one biti izmirene u tekućoj godini.

Izvor: http://www.dnevnik.rs/

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">