Izvor: Tanjug

Berba maline u Podrinju trebalo bi da počne sledeće nedelje, kada se očekuje i početak otkupa, mada cena još nije utvrđena. Zrelih plodova već ima u mlađim zasadima, koji su formirani u ravničarskim delovima Jadra, u lozničkom kraju, rekla je za Tanjug stručnjak za voćarstvo i vinogradarstvo u Zavodu za poljoprivredu u Loznici Zlatica Krsmanović, dodajući da bi zbog toga početak berbe maline, u većem obimu, mogao da usledi kroz dan-dva, kao i organizovan otkup tog voća.

Prema njenim rečima, ubrzo posle toga, od 15. do 20. juna uzeće maha i berba maline u brdskim predelima, pre svega na području Rađevine i Azbukovice u krupanjskom i ljubovijskom kraju. Na prostoru delovanja Zavoda, a to su teritorije grada Loznice i okolnih opština, Krupanj, Ljubovija i Mali Zvornik, zasadi maline se prostiru na ukupno 1. 796 hektara, pretežno na manjim parcelama čija površina najčešće iznosi od 10 do 50 ari, navela je Krsmanović. Ona je uočila da je “ove godine veoma neujednačena rodnost u zasadima“ i objasnila da je to posledica prošlogodišnjih klimatskih uslova.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">