Izvoz srpske jabuke 2019. bio je vredan 120 miliona dolara, a da li će do kraja godine taj rezultat biti ostvaren za sada je neizvesno zbog posledica pandemije, koje, po mišljenju stranih stručnjaka, neće zaobići ni ovaj sektor agrara

Srbija je samo u prva tri meseca ove godine izvezla oko 56.000 tona jabuka, po prosečnoj ceni od 0,73 evra, i to najvećim delom na tržište Rusije.

Izvoz srpske jabuke 2019. bio je vredan 120 miliona dolara, a da li će do kraja godine taj rezultat biti ostvaren za sada je neizvesno zbog posledica pandemije, koje, po mišljenju stranih stručnjaka, neće zaobići ni ovaj sektor agrara. Ruski mediji su, u toku najjačeg talasa širenja virusa u Evropi, preneli prognoze stručnjaka UN FAO koji je upozorio na izuzetno tešku sezonu, kao i da bi globalna trgovina jabuka (vredna osam milijardi) mogla da padne za oko jednu milijardu.

Smanjenje tražnje, prema tom scenariju moglo bi da dovede do kolapsa i rekordno niskih cena svežih jabuka. Ukoliko se to dogodi, najveće posledice mogle bi da imaju Poljska, Moldavija, Srbija.. Prema proceni predstavnika FAO, Rusija će naglo smanjiti uvoz jabuke, što bi direktno pogodilo našu zemlju i Moldaviju, koje su gotovo potpuno zavisne od izvoza na rusko tržište.

Na svetskom nivou pad tražnje za jabukama, pa tako i cena dogodiće se, između ostalog, zbog problema u turizmu, zatvorenih hotela, devalvacije nacionalnih valuta i složenosti logistike.

Profesor Zoran Keserović, jedan od najvećih domaćih stručnjaka za voćarstvo, sumnja u ovakve prognoze. ”Cena jabuka i dalje je dosta visoka za one koji je još imaju u hladnjačama. Koliko imam informacije od proizvođača, ne žale se”, rekao je Keserović za Politiku i dodao da, s obzirom na to da je bilo velikog izmrzavanja jabuka u Poljskoj, koja je jedna od najvećih evropskih proizvođača, ne veruje da bi nešto drastično moglo da se promeni na tržištu. ”Sve je moguće. Mada mislim da ne bi trebalo da tako naglo pada potrošnja, ali ni cena jabuke”, smatra Keserović.

On kaže da su, pre tri godine, mnogi najavljivali da će naglo početi da se krči jabuka u Srbiji, ali da je naša jabuka izuzetnog kvalitetna i da je od tada našla i nova tržišta. ”Jeste da 85% jabuke ide u Rusiju, ali tu su još mnoge države Evrope, izvozimo je u čak 27 zemalja”, objašnjava profesor.

U analizi UN FAO pominje se da će prilično teško biti onima koji ne proizvode jabuku visokog kvaliteta i da će takvi proizvođači teško pronalaziti kupce zbog rasta troškova logistike. To će isporuke jabuka slabijeg kvaliteta učiniti ekonomski neisplativim. Keserović kaže da se sa tim potpuno slaže i da naši voćari ove godine moraju da idu upravo na kvalitet, kao što je bio slučaj pre dve godine.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">