Poslednjih godina Srbija beleži suficit u izvozu poljoprivrednih proizvoda. Naš najveći trgovinski partner je Evropska unija – polovinu svojih poljoprivrednih proizvoda izvozimo u zemlje EU. Međutim, sa prosečnom vrednošću izvoza od 531 dolara po ha Srbija se nalazi na začelju po veličini izvoza po obradivoj površini.

Primera radi, EU izvozi deset puta više – oko 6.000 dolara po ha, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji ”Kako da Srbija poveća izvoz hrane“ koja je deo završnih aktivnosti Švajcarskog programa trgovinske saradnje finansiranih od strane Ministarstva za ekonomske poslove Švajcarske. Problem izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije predstavlja i to što su to pretežno primarni proizvodi, što Srbija ne ispunjava uslove za dozvole za izvoz u EU živih životinja, svinjskog, živinskog mesa, mleka, krompira. ”Često za proizvode za koje Srbija ima mogućnost izvoza nismo konkurentni, ne poznajemo dovoljno izvozno tržište, nemamo objedinjenu ponudu, standarde koji se zahtevaju”, kaže Goran Živkov, konsultant SEEDEV- a. On je na jučerašnjoj konferenciji ponudio pet preporuka za povećanje izvoza hrane iz Srbije. ”Prva preporuka jeste integrisanje Srbije u STO i osiguranje izvoznih dozvola za EU. STO članstvo stvara predvidljiv ekonomski i zakonski okvir koji je preduslov za razvoj konkurentnosti među domaćim proizvođačima”, smatra Živkov. Osim toga, neophodno je uvoditi standarde i garantovati kvalitet. „Jednostavno, ako nemate standarde ne možete da izvozite. Čak kada sve to imate, a niste cenovno ili kvalitetno konkuretni, opet vam ništa ne vredi“, ističe Živkov. Unapređenje tržišnog lanca i objedinjavanje ponude, kao i poznavanje izvoznog tržišta i promovisanje proizvoda iz Srbije su takođe važne preporuke ukoliko želimo bolji plasman naše robe na svetskom tržištu. (Moja farma).

Izvoz: http://www.stips.minpolj.gov.rs/

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">