Reklama

Privredna komora Beograda, u saradnji sa Jevrejskom zajednicom u Srbiji, organizovala je sastanak na temu: „Kako do Košer standarda“.

Osim visokih evropskih i svetskih standarda proizvodnje hrane, kompanije koje imaju ambiciju da osvoje nova tržišta moraju posedovati i specijalne sertifikate kojima potvrđuju ispravnost proizvoda.

Sama reč Košer u izvornom (širem) značenju znači odgovarajući, u skladu, ispravan. Ujedno, to je naziv sertifikata u prehrambenoj industriji kojim se potvrđuje da je određeni prehrambeni proizvod ispunio zahteve propisane Torahom i da kao takav može biti konzumiran od strane pripadnika jevrejske verske zajednice. Košer sertifikat svedoči upravo da je proizvod proizveden uz striktno poštovanje svih propisanih pravila i da je bezbedan za upotrebu od strane pripadnika jevrejske vere.

U poslednjih 25 godina potražnja za Košer proizvodima beleži značajan porast, koji u poslednjih nekoliko godina iznosi oko 15%. Košer hrana nije namenjena samo onima koji nastoje da žive po Košer pravilima. Prema nekim procenama, samo trećina konzumenata Košer hrane su Jevreji, a ostatak čine druge religijske grupe i oni koji se ne izjašnjavaju da Košer hranu konzumiraju iz verskih razloga. Dakle, ova hrana je zanimljiva i pripadnicima druge veroispovesti, vegetarijancima i ljudima koji su alergični na razne vrste hrane. Većina košer potrošača smatra košer hranu kao zdravu, viskog kvaliteta, prirodnu i dobrog ukusa.

Isak Asiel, rabin jevrejske zajednice u Srbiji, prima aplikacije zainteresovanih proizvođača i predstavlja administrativni i kontrolni organ, početnu instancu u procesu dobijanja sertifikata. Rabin jevrejske zajednice u Srbiji potpisuje sertifikat, ali samu odluku o odobrenju košer sertifikata donosi Europian Central Koshrut (ECK).

U Srbiji u poslednjih 12 godina u proseku 8-10 firmi godišnje traži Košer sertifikat, a 90% tih firmi se bavi proizvodnjom smrznutog voća namenjenog tržištu SAD i Kanade, istakao je Isak Asiel.

Proizvođačima koji žele da se probiju na američko tržište, najveće tržište košer hrane na svetu, na duže vreme najisplativije je da potraže sertifikat i od institucija čiji logo poznaje svaki pripadnik jevrejske zajednice u Americi, kao što je logo Ortodoksne unije.

Izvor: http://www.kombeg.org.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">