Delegacija Evropske unije u Srbiji, poručila je Srbiji da ukoliko ne vrati granicu aflatoksina u mleku na 0,05 mikrograma po kilogramu neće ispuniti jednu od obaveza u evrointegracijama.
RTV istražuje može li sa novom, višom granicom Srbija bar ponoviti izvozne rezultate od prošle godine, kada je prema podacima Privredne komore Srbije, izvezla mleko i mlečne proizvode u vrednosti od 70 miliona dolara.

Prema podacima Privredne komore, Srbija je prošle godine izvezla mleka i mlečnih proizvoda u vrednosti od 70 miliona dolara, međutim, pošto je pre nekoliko dana kod nas podignuta dozvoljena vrednost aflatokcina u mleku, pitanje je koliko količine ćemo strancima prodati ove godine?

Ko će kupiti mleko proizvedeno u Srbiji? Crna Gora, kao jedno od najvećih izvoznih tržišta, kupovaće samo ono mleko koje je u skladu sa njihovim standardima, koji predviđaju nivo aflatoksina do 0,05mikrograma po kilogramu, zbog čega su prethodnih dana pojačane inspekcijske kontrole na njihovim graničnim prelazima.

Pored Crne Gore, zahvaljujući izvozu mleka i mlečnih proizvoda, mahom u Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju, Srbija je prošle godine zaradila 70 miliona dolara, dok je po pitanju ovogodišnje dobiti sutuacija već sad jasna, uzimajući u obzir da ne ispunjavamo standarde stranih tržišta, tvde u Vladi Vojvodine.

Ukoliko je dozvoljena količina aflatoksina u zemljama Evropske unije 0,05 mikrograma po kilogramu, mleko koje ne ipunjava te standarde neće ni ući u Srbiju, kažu u ministarstvu poljoprivrede, ujedno napominjući da podizanje dozvoljene količine aflatoksina kod nas neće ugroziti izvoz domaćeg mleka, jer će se proizvođači, kao i do sada, truditi da taj nivo bude i ispod evropskog standarda.

I dok se kao uzroci afere sa aflatoksinom navode neujednačeni pravilnici o mleku s jedne i hrani za životinje s druge strane, kao i nepostojanje nacionalne laboratorije u kojoj bi se merile dozvoljene količine, u ministarstvu poljoprivrede kažu da su pripremili set kratkoročnih ali i prepoznali značaj donošenja dugoročnih mera za prevazilaženje problema u vezi sa aflatoksinom, koji je, prema prvim procenama, već sad uzrokovao mesečnu štetu od 50 miliona evra.

O ovoj temi da li će Srbija ispoštovati preporuku Delegacije Evropske unije i vratiti dozvoljenu granicu aflatoksina u mleku na 0,05 mikrograma po kilogramu govorio je i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović.

Farmeri smatraju da su vraćanje standarda o koncentraciji aflatoksina u mleku na nivo koji je važio pre dve godine, podela kukuruza iz robnih rezervi i preuzimanje odgovarajuće količine neutralizatora mikotoksina, mere koje vode stabilizaciji afere o mleku.

Izvor: RTV

  • Autor
    Članci
  • Komentari (1)
    Član 885

    O ovoj situaciji sad je već suvišan svaki komentar, jer je izostavljen sistem , a znanja veoma  malo .Ostavila bi da i dalje komentariše g. Goluboivić, jer je njegovo iskustvo i boravak  u svim strukturama dugačko. Današnji Problemi potiču od jučerašnjih Rešenja.

Odgovor na: Kako izvoziti mleko

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">