Reklama

Često možemo čuti da Srbija sa svojim agrarnim potencijalom može da hrani pola Evrope. Međutim mnogim poljoprivrednim proizvođčima teško je dopreti i do domaćeg kupca. Istraživali smo šta je potrebno da bi poljoprivredni proizvodi sa naših oranica zauzeli mesto na policama trgovinskih lanaca.
Kako da se malim proizvođačima otvore vrata trgovinskih lanaca i sa rafova izguraju paradajz iz Turske, jabuke iz Argentne ili čak Novog Zelanda, pasulj i beli luk iz Kine, kupus iz Makedonije?

Konkurentniji pobeđuju, to je poznata logika slobodnog tržišta, a kako se u agrarnoj areni bore domaći sa gostima, odnosno da li je ovdašnjem poljoprivrednom proizvođaču teško zauzeti policu u nekom od trgovinskih lanaca?

Odgovore smo potražili kako od proizvođača i trgovaca tako i od stručnjaka za tu oblast.

RTV (Eržebet Tot)RTV (Eržebet Tot)

Procene su da bi trgovinski lanci za domaću poljoprivrednu proizvodnju bili najkraća prečica do uspeha, ali nedovoljna količina i promenljiv kvalitet na tom putu predstavljaju najveće prepreke. U „Univereksportu“ i lancu prodajnih objekata „Zelena pijaca“ dominiraju plodovi sa naših njiva i iz naših plastenika, a kriterijumi za ulaz robe na njihove police su strogo precizirani.

Kvalitet i cena opredeljujuće su performanse, uz to su neophodne dovoljne količine i kontinuitet u proizvodnji. Zato je udruživanje malih proizvođača neminovnost.

Jedan od neophodnih uslova za plasman jeste da je proizvod zdravstveno bezbedan odnosno sertifikovan HACCP standardom. U Istraživačkom i tehnološkom centru Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu tim eksperata sa dugogodišnjim iskustvom uspešno dovodi proizvođače do sertifikacije i tako im zapravo obezbeđuje ulaznicu na tržišta. Direktor tog centra profesor doktor Bato Kamberović za RTV objašnjava da HACCP standard u domenu zdravstvene bezbednosti pre svega ima preventivnu ulogu, a sertifikovanje određenog sistema nije bauk jer je sve, kako kaže , krajnje logično.

Sertifikovana, zdravstveno bezbedna proizvodnja, udruživanje i dobro organizovanje ključ su proboja na tržište. A pravilno usmeravanje domaćeg – šansa za male proizvođače, opasnost za nakupce, ali i brana neumerenom uvozu voća i povrća.

Izvor: RTV

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">