Navodnjavanje, protivgradne mreže, plastenici, mali prerađivački kapaciteti i seoski turizam bili su prioriteti pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu u programu podrške registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima. To je rečeno na predstavljanju 390 dana rada tog sekretarijata.

Bespovratan novac za investicije u sisteme za navodnjavanje dobio je i Petar Imgrud koji decenijama proizvodi jabuke u Donjem Tavankutu. Svake godine, u skladu s mogućnostima, podigne novi zasad, ali i dodaje da sve mora biti pod sistemom za navodnjavanje jer se jedino tako proizvode vrhunski plodovi:

„Sistem kap po kap se sastoji od pumpi, cevi i kapljača. Mi imamo 40 hektara voćnjaka, a već smo 30 stavili pod sistem kap po kap. Mi smo sistem unapred platili i konkurisali smo kod pokrajine za novac koji smo i dobili. To će nam puno pomoći. Konkurencija je velika i ne može se raditi bez mreže i bez sistema za navodnjavanje,“ kaže Imgrud.“

Zbog zakonskih ograničenja pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu nije u položaju da pomaže poljoprivrednicima subvencijama po hektaru ili po kilogramu, ali je zato iskoristio mogućnost da preko konkursa koje je raspisivao u minulih godinu dana poljoprivrednicima pomogne kapitalnim investicijama. Novac iz pokrajinske kase je uložen u 220 hektara protivgradnih mreža, 2500 hektara pod novim sistemima za navodnjavanje, 58 plastenika, 33 prerađivačka kapaciteta, a 56 korisnika je novac dobilo za unapređenje seoskog turizma. Bezmalo 6.000 staračkih domaćinstava pomognuto je da se u postupku komasacije odreknu zemljišta u korist mlađih poljoprivrednika. U uređenje kanalske mreže uloženo je milijardu i 200 miliona dinara.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić kaže da su kapitalne investicije u potpunosti usaglasili sa sistemom koji se primenjuje u Evropskoj uniji:

„To znači da se na profakturu odobravaju sredstva i potpisuje ugovor, a na fakturu se isplaćuje novac što je dovoljan dokaz da se to materijalno sredstvo pribavilo. Nakon toga ide kontrola stručnih službi koje kontrolišu svaki projekat i svaki dinar koji je uložen u predhodnom periodu,“ kaže Ješić.

Ekonomski novinar Živan Lazić ocenjuje da je u prvih godinu dana pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu uradio dosta s obzirom na resurse i ovlašćenja koje je imao na raspolaganju:

„Naračuto u podsticaju modernijih i profitabilnijih segmenata agrarne proizvodnje. Posle dugo vremena sekretarijat je podstakao razne oblike navodnjavanja koje su obuhvatile velike površine,“ kaže Lazić.

Pokrajinski sekretarijat osim navedenog uložio je u odbranu od poplava, prognozno-izveštajnu službu u zaštiti bilja, geografski informacioni sistem a lokalne samourave su još u prilici da dobrim projektima dođu do novca za rekonstrukciju vodovoda i kanalizacije.

Autor: Đorđe Simović
Izvor: Poljoprivreda.info

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">