Reklama

Iz Agencije za privatizaciju je stigla vest da je jedan od simbola Vršca, „Vršački vinogradi“, prodat kineskom konzorcijumu. Prodajna cena je pet miliona evra.

Naime, drama oko privatizacije ovog srpskog giganta u proizvodnji vina s više od hilјadu hektara zasada i nekada najvećim podrumom vina u Evropi, trajala je skoro godinu dana. Sindikati i zaposleni u „Vršačkim vinogradima“ dugo su tražili od opštinskog rukovodstva da ta firma dobije status javnog preduzeća kakav ima PKB, zatim se pričalo da će ga kupiti vršački biznismen Milan Popović, ali to su ispale prazne priče.

Predsednik opštine Čedomir Živković je minulog proleća rekao da vinogradi Vršcu veoma mnogo znače, ali da opština nema para da, poput Beograda, uloži u dokapitalizaciju za osvremenjavanje proizvodnje. Na prvom nadmetanju početna cena je iznosila 17,6 miliona evra, koliko je i bila vrednost imovine. To nije uspelo, na drugom nadmetanju početna cena je bila 51 odsto od prvobitne, 8,9 miliona. No ni tada kupaca nije bilo, a u trećem cena je bila 30 odsto niža od prethodne i vinogradi su juče prodati kineskom konzorcijumu koji nije ranije učestvovao. Sigurno da ni zaposleni, pa ni čelnici lokalne samouprave, nisu zadovolјni takvim ishodom, ali je višegodišnja drama oko privatizacije ipak okončana.

Efekti ovog posla tek će se saznati, ali očigledno da postoji nada da će novi kupci uložiti značajne svote u modernizaciju proizvodnje, a i plasman nadaleko čuvenih vršačkih vina.

Autor: R. Jovanović
Izvor: Dnevnik

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">