Srbija je tokom prošle godine uvozila meso i mlečne proizvode uglavnom sa tržišta EU, dok je sirovo mleko stizalo sa područja BIH, a kontrolu bezbednosti i kvaliteta tih proizvoda, na granici obavlja više inspekcija, svaka iz svoje nadležnosti.
Sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije, Željko Brozović, izjavio je Tanjugu da je u 2012. godini u Srbiju uvoženo meso najviše iz Španije, Italije i Francuske.

Uvezene su 154 tone govedine za 700.000 dolara, 9.340 tona svinjskog mesa za 30 miliona dolara, i 7.097 tona piletine za osam miliona dolara.

Prema njegovim rečima, sirovo mleko uvozimo jedino iz BIH, jer je ono nepogodno za prevoz na veće daljine, pa je iz te zemlje, lane stiglo tri miliona litara, za koje je plaćeno osam miliona dolara.

Brozović je naveo da mleko u prahu uvoze isključivo konditori, prema odobrenim kvotama, a najviše Svislajon, Bambi i Frikom, koji su tražili ukidanje kvota, jer je domaće mleko u prahu mnogo skuplje i nema ga u dovoljnim količinama.

On je precizirao da kontrolu prehrambenih proizvoda na granici prilikom uvoza kontroliše više inspekcija, veterinarska proverava meso i mleko, a fitosanitarna voće i povrće.

Dodao je pri tome da najviše uvozimo južno voće – banane i pomorandže, gde treba ispitati zaštitne hemikalije, kojima se proizvodi prskaju.

U kontrolu hrane uključene su i zdravstvena i poljoprivredna inspekcija, već prema svojim nadležnostima.

Načelnica Veterinarske inspekcije, Sanja Čelebićanin izjavila je ranije za Tanjug, da ne postoji mogućnost da se u Srbiju uveze meso kome uskoro ističe rok upotrebe, jer ta Uprava sprovodi vrlo strogu kontrolu.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">