Reklama

Komisija za zaštitu konkurencije upozorila je danas da svako potencijalno kartelsko ponašanje na tržištu uljarica predstavlja najgrublju povredu pravila zaštite konkurencije i osnovnih načela slobodne tržišne privrede.

Po zakonu je nedopustivo svako dogovaranje o cenama koje za posledicu ima eliminaciju cenovne konkurencije i u krajnjoj instanci rezultira nepovoljnijim uslovima za potrošače i korisnike usluga, navodi se u saopštenju povodom aktuelnog protesta ratara i njihovih tvrdnji o kartelskom ponašanju u industriji ulja i dogovaranju otkupne cene suncokreta.

„Osnovni cilj zaštite konkurencije (utvrđen u članu 1. Zakona o zaštiti konkurencije) je ekonomski napredak i dobrobit društva, kao i dobrobit potrošača. U skladu sa tim Zakon zabranjuje sve radnje i akte koji za cilj ili posledicu mogu imati ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije“, poručili su iz komisije.

Komisija je će, kako je navela, pratiti aktuelnu situaciju na tržištima pšenice, kukuruza i suncokreta i reagovati u skladu sa ovlašćenjima iz Zakona.

Izvor: Beta

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">