Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede Srbije saopštila je danas da će sistematski kontrolisati količine aflatoksina B1 koji bi eventualno mogao biti prisutan u kukuruzu ovogodišnjeg roda.
Agenciji Beta je u Ministarstvu poljoprivrede rečeno da će u okviru monitoringa biti uzeto najmanje 200 uzoraka merkantilnog kukuruza roda 2013. godine nakon berbe i pre skladištenja, kao i najmanje 400 uzoraka merkantilnog kukuruza u fazi skladištenja.

Kod registrovanih skladištara kontroliše se skladišni prostor za smeštaj kukuruza kako bi se utvrdilo da li su ispoštovane zakonske obaveze i da li su sprovedene sve zakonom predviđene mere pre berbe kukuruza.

Pre smeštanja kukuruza u skladišta, kontrolisaće se i da li su izvršene naložene mere mehaničkog čišćenja skladišnih prostora i transportnih puteva, kao i dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija praznih skladišnih prostora, kao i fumigacija preostalih količina kukuruza u skladištima.

Iz Ministarstva poljoprivrede su podsetili da je fitosanitarna inspekcija zajedno sa poljoprivrednom inspekcijom, u prvoj polovini 2013. godine, izvršila je kontrolu i uzorkovanje merkantilnog kukuruza roda 2012. godine kod više od 200 skladištara na celoj teritoriji Srbije i tom prilikom uzeto je oko 210 uzoraka.

Kod utvrđenih nepravilnosti – zabranjen je i promet i korišćenje merkantilnog kukuruza kao hrane ili kao hrane za životinje.

U Srbiji je pod kukuruzom posejano oko 1,2 miliona hektara obradivog zemljišta.

Izvor: Beta

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">