Reklama

Izvor: http://www.minpolj.gov.rs/

Povodom navoda Ministarstva zdravlja Crne Gore, objavljenog na njihovom sajtu o neispravnosti izvoza pšenice iz Republike Srbije, napominjemo da je granična inspekcija Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede izvršila kompletne kontrole i analize na kvalitet svake pošiljke pšenice koje su se u tom periodu izvozile. Svaku pošiljku je pratio fitosertifikat što potvrđuje da je roba zdravstveno ispravna, što svim zemljama uvoznicama garantuje da je sva roba koja se izvozi iz Srbije po važećim standardima.

Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede preko svojih graničnih inspekcijskih službi redovno vrši kontrolu svih pošiljki bilja koje se izvoze iz Republike Srbije. Prema Zakonu o zdravlju sve pošiljke bilja se kontrolišu u cilju utvrđivanja zdravstvenog stanja i eventualnog prisustva štetnih organizama. Svaka zemlja uvoznica postavlja svoje uslove i specifične zahteve za uvoz pošiljki i ako su ti zahtevi ispunjeni roba je zdravstveno ispravna.

U okviru svojih regiona Poljoprivredne stručne službe nakon pregleda pošiljke izdaju fitosertifikate koji potvrđuju da je roba zdravstevno ispravna i može nesmetano da se izvozi iz zemlje. Pored fitosertifikata izdaje se i sertifikat o kvalitetu kojim se potvrđuje da roba odgovara svim propisanim parametrima kvaliteta.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">