Zbog visokih temperatura veterinarski inspektori najavljuju pojačane kontrole lako kvarljivih namirnica. U Novom Sadu pljeskavice u kiosku „održavali“ sumpor-dioksidom.
Kontrola-namirnica-Rizik-na-rostilju

Svega nekoliko sati na visokim temperaturama dovoljno je da se iz jedne bakterije u hrani razvije njih dva miliona. Ukoliko se ne čuvaju u frižiderima, tokom letnjih vrelih dana, meso, jaja, mleko i ostale lako kvarljive namirnice veliki su rizik sa tanjira. Dodatni su problem nesavesni ugostitelji, koji rokove trajanja pokušavaju da prikriju – hemikalijama.

Veterinarski inspektori zbog visokih temperatura najavljuju pojačane kontrole namirnica životinjskog porekala. Akcijske kontrole obuhvatiće svih 25 okruga u Srbiji, s tim što će se u Beogradu objekti kontrolisati svakodnevno, dok će u ostalim gradovima, akcije biti organizovane tri-četiri puta mesečno.

Tokom prethodnog meseca inspektori su u Novom Sadu proverili 27 kioska brze hrane, a u dva objekta pronašli su sumpor-dioksid u mesu. On se koristi kao konzervans, ali je njegovo korišćenje zabranjeno jer može da maskira rok trajanja proizvoda.

Inspektori su do maja povukli iz prodavnica, kioska i mesara, kao i objekata za preradu i skladištenje mesa, 8.699 kilograma mesa, 3.578 kilograma proizvoda od mesa, 1.350 kilograma mleka i proizvoda od mleka, 2.916 kilograma ribe, 720 kilograma proizvoda od ribe, 571 kilogram ostale hrane i čak 20 kilograma meda!

Lekari napominju da je izuzetno važno obratiti pažnju i na čistoću ruku prodavaca, krpe za brisanje, pribor kojim se seče i daske za sečenje. Lako kvarljive proizvode trebalo bi kupovati samo u radnjama gde se oni čuvaju u rashladnim uređajima, a obavezno treba proveriti datum proizvodnje i rok upotrebe. Važno je obratiti pažnju na izgled, boju mesa i miris. Lekari kažu da bi trebalo odvajati sirove namirnice od kuvane hrane jer se mikroorganizmi lako prenose. Hranu bi trebalo čuvati u mračnim i ohlađenim mestima, obavezno dobro termički obraditi, a u letnjem periodu ne preporučuje se držanje kuvane hrane duže od pet dana u frižideru.

Izvor: S media

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">