Prva mesna industrija iz Srbije koja će imati saglasnost za izvoz u Izrael prema košer standardima biće Koteks, koja je članica poslovne grupe Interkomerc.

Delegacija Uprave za veterinu Izraela, kako se navodi, boravila je u Srbiji na poziv domaće Uprave za veterinu, a poseta je organizovana na inicijativu kompanije Interkomerc i izraelske kompanije Baladi, povodom dobijanja sertifikata za izvoz goveđeg mesa u Izrael.

Interkomerc je krajem prošle godine zapoČeo razgovore sa nekoliko kompanija iz ove zemlje s ciljem pronalaska partnera koji bi plasirao meso iz Srbije u ovu bliskoistoČnu državu.

Izrael uvozi više od 90 odsto svih od ukupno konzumiranih koliČina goveđeg mesa u toj zemlji, i to najvećim delom iz Južne Amerike.

Izvoz mesa za Izrael je specifičan po tome što je neophodno da meso bude pripremljeno u skladu sa košer principima, pored uobiČajenih svetskih standarda za tu vrstu proizvodnje.

Kako bi se ispunili svi navedeni zahtevi, potrebna su znaČajna ulaganja u proizvodnju, što je verovatno i razlog što se tim poslom ne bavi veliki broj proizvođaČa u svetu. U Srbiji trenutno ni jedna mesna industrija ne izvozi u Izrael prema košer zahtevima.

Posle posete, predstavnik izraelskog Ministarstva poljoprivrede, Danijel Finegold, izrazio je zadovoljstvo sistemom proizvodnje i kontrole prehrambenih proizvoda od mesa i najavio da će prva mesna industrija koja će imati saglasnost za izvoz u Izrael biti Koteks, Članica poslovne grupe Interkomerc.

Direktorka Uprave za veterinu, Zorica Novaković, istakla je da će saradnja veterinarskih institucija dve zemlje omogućiti da se meso iz Srbije nađe na izraelskom tržištu i da košer standard, koji je mesna industrija Koteks uspostavila, može biti dobar model i za druge proizvođaČe koji će izvoziti u Izrael.

Generalni direktor Interkomerca, Goran PerČević, izjavio je da Srbija ima veliki potencijal za unapređenje saradnje s tom bliskoistoČnom državom, a pre svega u domenu poljoprivrednih proizvoda.

Izvozom mesa kao gotovog proizvoda, umesto sirovina, aktivira se ceo reprolanac domaće proizvodnje – ratari, proizvođaČi stoČne hrane, uzgajivaČi stoke i klaniČari Čime se umnožava ekonomski efekat izvoza, navedeno je u saopštenju.

Direktor izraelske kompanije Prajm bul (Prime bull), Rafael Šarar, koji više od 20 godina posluje u Srbiji, a trenutno se bavi uzgojem junadi koja će se izvoziti u Izrael, izjavio je da je više nego zadovoljan ovim poslovnim aranžmanom vrednim više miliona evra, jer je uspeo da pored plasmana svojih proizvoda iskoristi dugogodišnje poslovno iskustvo i poveže uspešne privrednike dve zemlje.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">