Razvojni fond AP Vojvodine raspisaće u ponedeljak dva konkursa u ukupnoj vrednosti od 500 miliona dinara. Reč je o konkursu za dugoročne kredite za trajna obrtna sredstva, koji je namenjen malim i srednjim preduzećima i konkursu sa dodelu kreditnih sredstava za predfinasiranje aktivnosti u realizaciji IPA projekata prekogranične saradnje.

Najavljujući konkurse Razvojnog fonda AP Vojvodine, predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić je istakao da će krediti biti raspisani pod veoma povoljnim uslovima, sa kamatnom stopom od tri odsto na godišnjem nivou za kredite obezbeđene garancijom, dok je za kredite obezbeđene hipotekom predviđena kamatna stopa od 4 odsto.

„Krediti Razvojnog fonda AP Vojvodine za obrtna sredstva omogućiće malim i srednjim preduzećima očuvanje postojećih radnih mesta i obezbediti kontinuirano poslovanje. S druge strane, podržaćemo i lokalne samouprave, institucije, nevladine organizacije i udruženja građana u realizaciji programa prekogranične saradnje, kako bismo nastavili pozitivan trend privlačenja sredstava iz EU fondova u Vojvodinu“, naveo je pokrajinski premijer podsetivši da je u Vojvodinu u proteklih, nešto više od četiri godine, privučeno 104,5 miliona evra iz IPA programa prekogranične saradnje, što je 87 odsto od sredstva koja su bila namenjena Srbiji.

Predsednik Pajtić je podsetio i da je u toku konkurs za izvoznike jer, kako je naveo, „Pokrajina želi da podrži privredne subjekte koji proizvode, izvoze i koji poboljšavaju spoljno-trgovinski bilans naše zemlje“. Pored izvoza, značajni podsticaji biće usmereni u agrar. Do kraja godine biće raspisani i konkursi koji se odnose na poljoprivrednu proizvodnju, čime će biti dopunjeni programi Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo koji poboljšavaju produktivnost u oblasti poljoprivrede, kao što su navodnjavanje, odvodnjavanje, protivgradne zaštitne mreže.

Na taj način će, prema rečima predsednika Pajtića, do kraja godine u privredu i poljoprivredu u Vojvodini biti angažovano oko 1,3 milijarde dinara.

Izvor: vojvodina.gov.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">