Reklama

Izvor: http://www.ekapija.com/

Novo postrojanje za hlorisanje vode u sonćanskom vodovodu pustio je u rad zamenik pokrajinskog sekretara za lokalnu samoupravu i međuopštinsku saradnju Miodrag Jovović.

Reč je o investiciji vrednoj blizu devet miliona dinara koja je MZ Sonta dobila na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo kako bi se poboljšao kvalitet vode iz mesnog vodovoda.

– Sonćani se pijaćom vodom iz vodovoda snabdevaju punih 30 godina putem kaligan postrojenja, gde se za dezinfekciju vode koristio natrijum-hipohlorit. Ova nova tehnologija, pod nazivom hlorogen, jeste domaća tehnologija koja natrijum hipohlorid proizvodi na mestu njegove potrošnje u koncentraciji i količini koja je potpuno bezopasna za ljude i okolinu. Tako se transport i skladištenje opasnog hlora zamenjuje transportom i skladištenjem kuhinjske soli i ne postoji više mogućnost greške ljudskog faktora, jer je proizvodnja automatizovana. Uređaj je potpuno bezopasan za rad i okolinu, ne zagađuje životnu sredinu i zadovoljava sve kriterijume zaštite životne sredine i održivog razvoja – rekla je sekretar MZ Sonta Renata Kuruc.

– Sonćani mogu biti ponosni na svoj vodovod koji se izuzuetno održava i sigurno je da može da bude primer i drugima. Hlorogen je sistem koji smo sami razvili i patentirali u preduzeću „Sigma“ u Kuli, u saradnji sa katedrom za elektrohemiju Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu. Poseduje sve ateste relevatnih instituta kao i dugogodišnju primenu u praksi. Inače, Pokrajinska vlada je pre dve godine donela odluku da se ovakvi sistemi ugrađuju u sve manje, ali i veće vodovode u Vojvodini – rekao je direktor kulske „Sigme“ Dragan Kapičić, prilikom otvaranja pogona u Sonti.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">