Reklama

Izvor: Tanjug

NOVI SAD – Direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin izjavio je da je realno očekivati da će se cena kukuruza novog roda u jeku berbe i periodu najveće ponude zaustaviti na oko 16,50 dinara po kilogramu, bez poreza na dodatu vrednost (PDV).
„Cena kukuruza ovogodišnjeg roda se još nije ‘namestila’, još se traži… s obzirom na to da berba još nije u punom jeku… međutim, cena pada“, kazao je Galetin, dodajući da je cena te žitarice na Produktnoj berzi prošle sedmice varirala od 16,50 dinara po kilogramu (din/kg) do 17,40 din/kg.

Galetin je objasnio da će kako berba bude odmicala, a ponuda bude veća, cena kukuruza gravitirati ka nižoj vrednosti nego što je to bio slučaj u prethodnom periodu, kada je u jednom momentu zabeležena čak i cena od 24 din/kg.

On je napomenuo da je iznos od 16,50 din/kg orijentaciona cena, i to za kukuruz novog roda, u JUS kvalitetu.

Galetin je ukazao da još jedna okolnost koja će uticati na to da se cena kukuruza zaustavi na relativno niskom nivou, jeste činjenica da je vodostaj Dunava izuzetno nizak, zbog čega je izvoz kukuruza iz Srbije trenutno praktično potpuno stao.

„Kada izvoz ozbiljnije krene, verujem da će i cena kukuruza, u drugoj polovini oktobra početi da raste“, naveo je Galetin, dodajući da se radi samo o prognozi, ali da je „vrlo verovatno da je to moguć scenario“.

„Cene kukuruza na međunarodnim tržištima su sasvim solidne i veće nego kod nas, generalno u narednoj ekonomskoj 2011/2102 ta žitarica će imati sasvim dobru tržišnu poziciju i dobre perspektive da cena bude bolja od startne“, naglasio je Galetin, ukazujući da u prilog višoj ceni kukuruza idu i narušeni svetski bilansi te žitarice.

„Četvrtu godinu zaredom kukuruz će manje roditi od očekivane potražnje, što dovodi do konstantnog smanjenja zaliha, pogotovo operativnih“, rekao je Galetin, ističući da prema procenama nekih svetskih analitičara, postoji mogućnost da bude zabeležen i „istorijski minimum zaliha u odnosu na ukupnu potrošnju“.

Galetin je rekao da uticaj na smanjenu tražnju za kukuruzom može imati i „nadolazeća svetska kriza“, ali da će, ukoliko on ne bude veliki, po svim sadašnjim ekonomskim pokazateljima, kukuruz početkom sledeće godine imati dobru i solidnu cenu.

Govoreći o situaciji na tržištu soje, Galetin je naveo da je njena cena prošle sedmice na Produktnoj berzi iznosila 36,5 din/kg, bez PDV-a, ukazujući da se beleži rast cene te kulture, kako kod nas, tako i u svetu.

On je napomenuo da soja, čija je žetva u Srbiji pri kraju, ove godine „podbacila“ i „možda je najveća žrtva suše“.

Suncokret, kojim se posle dvogodišnje pauze ponovo trgovalo na novosadskoj Produktnoj berzi, prodavan je po ceni od 34 dinara, napomenuo je Galetin.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">