Reklama

Prvo mesto na izvoznoj listi Srbije u julu je zauzimao kukuruz, sa zaradom od 31 miliona dolara, dok je sirova nafta bila prvi uvozni proizvod, i na njenu kupovinu je potrošeno 115 miliona dolara, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.
Na drugom mestu izvozne liste su setovi provodnika za avione, vozila i brodove sa 22 miliona dolara, a na trećem mestu je izvoz novih spoljnih guma za putničke automobile sa 20 miliona.

Sledi izvoz kontejnera od aluminijuma sa 15 miliona dolara, koliko otpada i na izvoz hula hop čarapa. Telefoni za mrežu stanica izvezeni su za 13 miliona dolara, koliki je bio i izvoz ploča, limova i traka od legura aluminijuma, kao i izvoz smrznute višnje.

Poslednje mesto izvozne liste dele lekovi za maloprodaju i električna energija, čiji je izvoz bio 12 miliona dolara.

Drugi po značaju je uvoz gasnih ulja sa 51 milionom dolara. Na trećem mestu uvozne liste su lekovi za maloprodaju sa 37 miliona, a sledi uvoz prirodnog gasa za 33 miliona.

Uvoz dizel automobila preko 1.500, ali ispod 2.500 kubika, iznosio je 21 milion dolara. Na uvoz amonijum dihidrogen ortofosfata je potrošeno 18 miliona, a telefoni za mrežu stanica uvezeni su za 16 miliona dolara.

Na uvoz ostalih delova i pribor za motorna vozila, potrošeno je 14 miliona dolara, rafinisani bakar smo uvezli za 12 miliona, a poslednje mesto zauzima uvoz delova za rotacione električne mašine sa 11 miliona.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">