Ovogodišnja berba kukuruza još nije završena a, prema sadašnjem stanju useva, očekuje se ukupan rod od 5,7 miliona tona, što je za 62,2 odsto veća proizvodnja nego prethodne godine, izjavio je sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije, Nenad Budimović.

„Kvalitet zrna je dobar, a pojave aflatoksina nisu zabeležene“, kazao je Budimović Tanjugu.

On je naveo da su zasejane površine pod kukuruzom ove godine za oko sedam odsto manje od prošlogodišnjih, a prolećna setva u Srbiji obavljena je na ukupno 2,5 miliona hektara.

Najveće površine su pod kukuruzom a slede povrće, suncokret, jara žita, soja i šećerna repa, dodao je Budimović.

Površine pod suncokretom u ovoj godini su iznosile 189.345 hektara i za 12,7 odsto su veće nego lane. Ukupna proizvodnja ove godine se procenjuje na 499.521 tonu, što je za 36,5 odsto više nego prošle godine.

Sojom je ove godine zasejano 160.765 hektara, ili za 1,7 odsto manje nego prethodne godine.

Pošto se u ovoj godini očekuje ukupna proizvodnja soje od 391.877 tona, to će predstavljati povećanje proizvodnje za 39,6 odsto u odnosu na 2012, kazao je Budimović.

Šećerna repa je ove godine zasejana na oko 62.934 hektara, što je za 3,6 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Prinosi se ove godine procenjuju na 45,6 tona po hektaru, pa se očekuje proizvodnja šećerne repe od 2.869.621 tone i proizvodnja šećera od oko 400.000 tona, precizirao je Budimović.

Kada je reč o jesenjoj setvi, koja je na početku, Budimović je kazao da će prema bilansnim potrebama zemlje, uslovima i mogućnostima gajenja pojedinih poljoprivrednih kultura, a u skladu sa višegodišnjom setvenom strukturom, biti zasejano oko milion hektara oraničnih površina.

Od toga se očekuje da će pšenicom biti zasejano oko 600.000 hektara, kazao je Budimović.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">