Reklama

Nakon 5 godina ulaganja iz republičke i pokrajinske kase i novcem Departmana za stočartvo na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu počela je da radi laboratorija za analizu kvaliteta mleka. Cilj rada laboratorije je sprovođenje odgajivačkih programa za holštajn frizijsku, simentalsku i brown swiss rasu goveda, kao i za mlečne rase ovaca i koza, po kojima kvalitetna priplodna grla moraju da imaju redovnu kontrolu produktivnosti.

Država je čvrsto odlučila da uvede red u sektor proizvodnje mleka. Ako već daje 20.000 dinara godišnje za umatičenu kravu kao i po 4.000 dinara za ovce i koze, hoće da zna i glavne parametre kvaliteta mleka od nje. Kontrola produktivnosti koja će se obavljati na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu uključuje evidenciju količine mleka, merenje sadržaja mlečne masti i proteina jednom mesečno kod svake krave u kontrolisanoj populaciji. Pojednostavljeno, 55 osnovnih odgajivačkih organizacija u pokrajini će uzimati uzorke mleka umatičenih krava, obeležavati bar kodom i dostavljati u laboratoriju koja će uraditi preciznu analizu. Direktorka departmana za stočarstvo Snežana Trivunović kaže da će od analize prednosti imati sami farmeri.

„Na osnovu rezultata proizvođači mogu da donesu poslovne odluke u vezi sa ishranom, reprodukcijom, zatim da odluče da li će odgajati goveda u čistoj rasi ili će ih ukrštati sa nekim tovnim rasama, ili će se, možda grla škartirati,“ kaže ona. Trivunovićeva očekuje da će se otvaranjem laboratorije konačno uvesti red u kontrolu produktivnosti.

„Najčešće su podaci bili lažirani. Osnovne odgaivačke organizacije uglavnom nisu ni išle kod proizvođača. Verovatno im je tako bilo lakše, a ni sami proizvođači nisu prihvatali njihovu kontrolu,“ konstatuje Snežana Trivunović.

Agrarni analitičar Čedomir Keco stoga kaže da ne čudi što nekim farmerima ne odgovara da se uvede red u sektor proizvodnje mleka.

„Oni su lažirali podatke o svojim farmama. Nisu prijavljivali pravi broj grla i ostalo i sada više toga neće moći biti jer se ustanovljava jedinstven registar,“ zaključuje Keco.

Rezultati će farmerima pomoći da genetski poboljšaju stado, da više proizvode i samim tim ostvare profit. Godišnje će se po kravi uzimati 10 uzoraka mleka, što znači da će po kravi proizvođači morati da daju manje od hiljadu dinara. Laboratorija može mesečno analizirati 60.000 uzoraka, što će biti dovoljno za sva muzna stada u Srbiji. Ceo sistem ima i manjkavosti. Rezultati analize iz laboratorije na sadržaj mlečne masti ne obavezuju mlekare da farmere isplate na osnovu podataka sa Poljoprivrednog fakulteta već je sve ostavljeno na njihovu dobru volju. Bolji proizvođači su se ponadali da će država na osnovu rezultata mleka iz laboratorije napraviti gradaciju plaćanja premija, ali se čini da će to biti ostavljeno za neke naredne godine.

Autor: Đorđe Simović, Poljoprivreda.info

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">