U Privrednoj komori Srbije potpisana su dva protokola o saradnji Srbije i Bosne i Hercegovine, a njihova primena treba da omogući lakši promet poljoprivednih proizvoda izmedju dve države

Ministarstvo poljoprivrede Srbije i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine potpisali u Privrednoj komori Srbije dva protokola, koji će omogućiti lakši promet poljoprivrednih proizvoda izmedju dve države.

Potpisani su protokoli o medjusobnom priznavanju i prihvatanju dokaza o ispunjenosti propisanih uslova o hrani i hrani za životinje biljnog i mešovitog porekla i o saradnji u oblasti zaštite zdravlja bilja. Te dokumente su potpisali ministar poljoprivrede Srbije Dušan Petrović i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Petrović je posle potpisivanja protokola kazao novinarima da će oni uspostaviti novi način trgovine izmedju Srbije i BiH i olakšati spoljnotrgovinsku razmenu.
„Od danas će izmedju Srbije i BiH biti manje nevolja i trošenja vremena kada je reč o trgovini hranom. Ovo je veliki podsticaj privredi jer priznajemo jedni drugima laboratorijske nalaze akreditovanih laboratorija“, kazao je Petrović.
Naglasio je da su ugovori o prometu hrane od velike pomoći za mala i srednja preduzeća, jer velika preduzeća, kako je rekao, uvek nadju način da se izbore sa preprekama.

Ministar Dušan Petrović izjavio je da očekuje i vrlo brzu stabilizaciju kursa dinara i da neće biti značajnih promena vrednosti nacionalne valute. Petrović je rekao novinarima da Narodna banka Srbije u poslednjim nedeljama i mesecima preduzima vrlo ozbiljne intervencije, dodajući da je vrlo važno da izbegnemo skokovite promene kursa.

‘’Kurs je nešto niži nego što je bio prethodnih dana i nedelja, ali je vrlo važno da nemamo dramatična dnevna i sedmična pomeranja kursa’’, rekao je Petrović. On je istakao da vlada sve čini što je u njenoj moći da ne otežava, već naprotiv da olakšava, posao monetarnih vlasti i izrazio uverenje da će centralna banka uspeti da učini sve što je moguće da bi smo imali što predvidljiviju situaciju u pogledu kretanja kursa dinara. Kada je reč o cenama životnih namairnica, Petrović je podvukao, da su one stabilne od početka ove godine, nakon što su trgovačke marže za brašno, šećer, ulje, meso i mleko, ograničene na deset odsto.

Mirko Šarović je rekao da će potpisani protokoli unaprediti saradnju izmedju dve države i pojeftiniti protok roba. Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin istakao je da je srpska privreda od primene CEFTA sporazuma insistirala na potpisivanju dokumenta koji će olakšati promet hrane u regionu. ‘’Videli smo da, kada postoji dobra volja, za tri meseca može sve da se uradi’’, naglasio je Bugarin.

Izvor: PKS

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">