Reklama

Politički lideri okupljeni na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu upozorili su da rast cena hrane nosi rizik od podsticanja nemira, pa i ratova, pri čemu apeli da se smanje špekulacije na globalnom tržištu sirovina nisu na skupu ozbiljnije razmatrani.

Indonežanski predsednik Susilo Bambang Judhojono je podsetio da će stanovništvo Planete do 2045. da se poveća na devet milijardi sa sadašnjih sedam. On se zapitao kakav će to pritisak predstavljati na raspoložive količine hrane, energije, vode i sirovina, pozivajući na zajedničko rešavanje tog problema, prenosi Rojters.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi se založio za regulaciju, „ali ne preteranu“, kako bi se izbegla negativna dejstva tržišnog špekulisanja i nestabilnosti cena hrane. On je, izmedju ostalog, predložio da se kupci velikih količina sirovina obavežu na polaganje depozita.

Zvaničnik EU zadužen za uvodjenje strožih pravila trgovine Mišel Barnije preporučio je ograničavanje špekulacija na sektoru poljoprivrednih sirovina, nazivajući takve špekulacije „skandaloznim“.

S druge strane, Nils Andersen, direktor danske transportne i naftne kompanije „A.P. Moler-Maersk“, tvrdi da zabrana špekulacija ne predstavlja pravi odgovor jer iza rasta cena na tržištu sirovina stoje mnogi akteri.

On je naveo da rast cena može da bude i posledica delovanja vlada koje pokušavaju da obezbede zalihe hrane za svoje stanovništvo, što se teško može kritikovati.

Peter Brabak, predsednik upravnog odbora najvećeg svetskog proizvodjača hrane, grupacije „Nestle“, izneo je mišljenje da vlade zemalja sveta treba da prestanu da promovišu upotrebu biogoriva, koja je 2008. dovela do skoka cena hrane. Brabak je istakao da to nije stvar dnevnih špekulacija već fundamentalno pitanje. Australijski ministar za trgovinu Krejg Emerson rešenje za rast inflacije na sektoru hrane vidi u većem otvaranju tržišta poljoprivrednih proizvoda.

Jedan od direktora Svetske banke i bivši ministar finansija Nigerije Ngozi Okondžo-Iveala se založio za odredjeni nivo regulacije, ali ne preteran, ocenjujući da je veća podrška afričkim farmerima najbolji način da se reše problemi na svetskom tržištu hrane. „Potrebne su nam veće investicije u Afriku jer se tu danas nalazi više od 50 odsto svetskih obradivih površina“, izjavio je Okondžo-Iveala.

Izvor: Blic

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">