Reklama

Vlasnici silosa u kojima je utvrđen manjak od čak 80.000 tona kukuruza i pšenice iz Robnih rezervi dobili su rok od mesec dana da nadoknade količinu žitarica koje nedostaju.

Ministar trgovine Rasim Ljajić za “Blic” kaže da su izvesne količine već vraćene, a da su protiv odgovornih za nastalu štetu od 20 miliona evra podignute krivične prijave.

Silosi u kojima država čuva kukuruz i pšenicu, a u kojima je inspekcija utvrdila da nedostaje čak 8.000 vagona žitarica, trebalo bi da budu popunjeni u narednih tridesetak dana.

– Vlasnici su već vratili određenu količinu pšenice i kukuruza, a za nedelju dana počinje nova žetva, tako da očekujemo da će iz nje biti nadoknađena šteta naneta krađom – kaže Ljajić. Ministar veruje da dodatni problem neće napraviti odluka da se budžet Robnih rezervi smanji za 1,4 milijarde dinara.

– Ove, odnosno najkasnije sledeće nedelje imaću sastanak sa ministraom poljoprivrede i predstavnicima Direkcije za robne rezerve kako bismo videli na koji način će se obezbediti robu. U svakom slučaju, neće biti ugrožena snabdevenost osnovnim životnim namirnicama, bez obzira na to što je budžet za robne rezerve smanjen za polovinu – tvrdi ministar Ljajić.

Podsetimo, inspekcija je od 77 kontrolisanih silosa utvrdila da u 17 uopšte nema ili nedostaju velike količine pšenice i kukuruza. Ono što se radilo u Direkciji za robne rezerve, a što je i dalje predmet policijske istrage, jeste praksa da se roba iz državnih zaliha kupovala po niskoj ceni, a zatim preprodavala po višoj.

Zloupotrebe i u „azotari“

Pančevačka „Azotara“ je od robnih rezervi pozajmljivala žitarice, a zatim ih preprodavala drugim firmama. „Azotara“ je u tom poslu bila na velikom gubitku, kao i Direkcija kojoj nikada nije vraćen deo robe. Policijskom istragom u „Azotari“ pokrenuto je i pitanje zloupotreba sa državnim zalihama.

Izvor: Blic

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">