Srbija će najverovatnije ove nedelje odlučiti o recipročnim merama koje će uvesti Makedoniji, jer ta zemlja još nije ukinula ograničenje uvoza srpske pšenice i brašna, rečeno je Tanjugu u resornim ministarstvima.
Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović izjavio je danas Tanjugu da je očigledno da je Makedonija prekršila dogovor i najavio skoro donošenje kontramera.

„Makedonija je prekršila dogovor i ono što je naložio komitet CEFTA – da do 15. avgusta ukine spornu uredbu o ograničavanju uvoza pšenice, a do 20. avgusta – uvoza brašna“, naglasio je Golubović.

On je poručio da Srbija problem u trgovini sa tom zemljom pokušava da reši institucionalnim putem, ali da postoji određena granica do koje se mogu tolerisati jednostrani potezi makedonske strane.

Golubović nije mogao da precizira na koju vrstu robe će se odnositi kontramere Srbije. Resorna ministarstva poljoprivrede i trgovine, dodao je, dogovoriće se o tome i uputiti predlog vladi.

„Tada će se tačno znati šta ćemo da sprovedemo“, dodao je Golubović napomenuvši da će Ministarstvo poljoprivrede danas održati sastanak tim povodom, a potom se usaglasiti sa Ministarstvom trgovine.

On je naglasio da želi da se taj problem reši na obostrano zadovoljstvo, jer je Makedonija značajan spoljnotrgovinski partner Srbije.

Pomoćnica ministra trgovine Bojana Todorović rekla je ranije Tanjugu da je to ministarstvo 16. avgusta uputilo pismo makedonskim vlastima u kome traži odgovor da li će biti ukinuta sporna uredba o ograničenju uvoza pšenice i brašna iz Srbije u tu zemlju, i kako nije bilo odgovora, najavila je da će o kontramerama najverovatnije biti odlučeno ove nedelje.

U Ministarstvu poljoprivrede Tanjugu je rečeno da za pošiljke bilja, biljnih proizvoda i hrane iz Makedonije nisu uvedene mere ograničenja prilikom uvoza.

“Uvoz pošiljaka iz Makedonije koje podležu kontroli granične fitosanitarne inspekcije teče uobičajeno, bez ikakvih problema”, navodi se u pisanom odgovoru tog ministarstva Tanjugu i dodaje da je u poslednje vreme smanjen broj pošiljki, jer je sezona pri kraju, a trenutno najviše se uvozi grožđe.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, poljoprivredni proizvodi koji se najčešće, kao i svake godine uvoze iz Makedonije su sezonsko voće i povrće poput paradajza, paprike, krastavca, crnog luka, lubenice i grožđa za industrijsku preradu, čija je sezona uvoza počela.

Od prehrambenih proizvoda najviše se uvozi vino i proizvodi od povrća, kao što su, na primer, marinirana paprika, kiseli krastavci.

Makedonija je meru o ograničenju uvoza pšenice i brašna uvela 1. jula. Mera predviđa da za kilogram uvezene pšenice makedonski uvoznici moraju da kupe tri kilograma domaće, a za kilogram uvezenog brašna četiri kilograma domaćeg žita.

Na sastanku komiteta CEFTA u Beogradu 22. jula sve članice CEFTE izvršile pritisak na Makedoniju da se obaveže da ukine spornu odluku u razumnom vremenskom roku, koji je oko mesec i po dana.

Pojedini predstavnici srpske poljoprivrede zatražili su da Srbija odlučno reaguje, „pokaže zube“ i udari Makedonce „tamo gde ih najviše boli“ – uvođenjem mera na uvoz vina iz Makedonije, koja 65 odsto svoje proizvodnje plasira upravo na tržište Srbije.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">