Reklama

Predstavnici Saveza malinara „Srpska malina“ danas su u razgovoru sa predsednikom Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije Aleksandrom Senićem ocenili da malinu treba proglasiti za strateški proizvod Srbije, centralizovati izvoz tog voća i definisati izvoznu cenu.
Oni su predložili da državni organi preduzmu odgovarajuće mere za kontrolu rada hladnjača, kako bi sprečili dampinške cene.

Iznoseći probleme sa kojima se suočavaju, oni su naveli da je neophodno da država uzme veće učešće u rešavanju tih problema, da je potrebna revitalizacija zadruga i povratak zadružnog sektora, kao i da se ograniči minimalna površina zasada malina na 0,1 hektar.

Ilustracija morguefile.comIlustracija morguefile.com

Na sastanku u Domu Narodne skupštine takođe su ukazali i na problem nedovoljne informisanosti proizvođača i na nezadovoljavajuću saradnju sa lokalnim samoupravama, a ocenili su da je, između ostalog, neophodno brisanje sortnih listi.

Predsednik Odbora Senić je, izražavajući spremnost da doprinese rešavanju problema sa kojima se suočavaju predstavnici Saveza malinara, najavio da će početkom oktobra Odbor za poljoprivredu organizovati javno slušanje pod nazivom „Da li je Srbiji potrebna malina?“.

Na taj sastanak će biti pozvani ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, predstavnici lokalnih samouprava, Saveza malinara, kao i mediji.

Senić je predložio javno slušanje kao priliku da predstavnici malinara informišu resorno ministarstvo i širu javnost o problemima sa kojima se suočavaju i da iznesu konkretne predloge za njihovo rešavanje, navedeno je u saopštenju Narodne skupštine.

Izvor: Beta

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">