Reklama

Uprkos pojačanoj hemijskoj zaštiti, prinos kasnog voća je za trećinu manji nego prethodne godine. Nema veće koncentracije pesticida od dozvoljenih, navode fitosanitrani inspektori.

Proizvodnja kasnog voća za trećinu je manja nego prethodne godine što nije posledica samo suše i mraza već i insekata. Uprkos pojačane hemijske zaštite proizvođači nisu uspeli da spreče oštećenje ploda. Fitosanitarni inspektori tvrde da analize pokazuju da u jabuci i drugom voću nisu utvrđene veće koncentracije pesticida od dozvoljenih.

Pripremio Radomir Vitanović

Iako su ove godine voćari za kupovinu sredstava za zaštitu bilja dali oko hiljadu evra po hektaru, što je 10 odsto više od uobičajenog, nisu odbranili zasade jabuke, našeg najprodavanijeg voća.

Čak ni dvostruko veća koncentracija pesticida nije uspela da reši problem insekata, navodi Žarko Markovic iz Badljevica kod Smedereva.

Proizvođači tvrde da im stručnjaci nisu dovoljno pomogli u zaštiti jabuke od najezde insekta poznatog kao smotavac lista. Zemljoradnici sumnjaju i na kvalitet pesticida, jer kako kažu, ni mnogo jača koncentracija nije suzbila insekta.

„Smatram da su mnogi činioci, poput klimatskih, uticali na smanjenje dejstva preparata ali i razvoj insekta u određenom periodu“, rekao je agronom Boban Marković.

Voćari su zbog problema u proizvodnji umesto uobičajenih 50 tona jabuke po hektaru, ubrali samo deseti deo. Plodovi su manji, pa to utiče i na cenu.

Kontrolu kvaliteta, promet i način korišćenja sredstava za zaštitu bilja svakodnevno obavlja 55 fitosanitarnih inspektora.

„Kako bi se otkrili ostaci pesticida, fitosanitarna inspekcija redovno uzima uzorke voća i povrća radi analize u akreditovani laboratorijama. U ovoj godini nismo imali ni jedan uzorak koji bi pokazao da je bilo ostataka pesticida u višem nivou nego što je propisano“, istakao je načelnik fitosanitarne inspekcije, Nebojša Milosavljević.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da, na osnovu evidencije nadležne službe u Briselu, naši proizvođači koriste u Evropi najmanje količine preparata u zaštiti voća i povrća.

Izvor: RTS

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">