Markice kojima će se ubuduće označavati domaći poljoprivredni i prehrambeni proizvodi zaštićenog geografskog porekla, predstavljene su danas novinarima u Privrednoj komori Srbije (PKS).
Pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katnić rekao je tom prilikom, da će ove oznake predstavljati potvrdu kvaliteta, autentičnosti, tradicije i prepoznatljivosti srpskih proizvoda, što treba da omogući njihov lakši izvoz, ali i bolji plasman na domaćem tržištu.

U poslednjih 15 godina potrošači sve više traže tradicionalne proizvode koji predstavljaju posebnost zemlje, a Srbija ima ogroman potencijal za takvu proizvodnju, samo je potrebno proizvodima obezbediti eksluzivnost i zaštiti ih od falsifikata, rekao je Katanić.

Podsetio je da su do sada u Srbiji registrovana 33 proizvioda sa zaštićenim geografskim poreklom, među kjojima su sremski kulen, užička pršuta, rtanjski čaj, homoljski koziji sir, apatinsko pivo, valjevski duvan čvarci, svrljiški belmuž, fruškogorski lipov med, zlatarski sir…U postupku registracije su još dve šunke iz Vojvodine.

Srbija ne zaostaje po broju takvih proizvoda za drugim zemljama, ispred su samo Italija i Francuska. Katanić je naveo da je problem što ne postoje proizvođači koji su ovlašćeni korisnici oznaka, koje mogu da stavljaju u promet.

Ministarstvo je donelo pravilnik kojom se definiše označavanje s jednom od markica i potvrđuje da je proizvod sa određenog područja i sa određenim kvalitetom, a identitet proizvoda će omogućiti i veću cenu i veću konkurentnost, dodao je.

Pošto se takvom proizvodnjom uglavnom bave mali proizvođači, on je najavio posebne podsticaje za njih, kako bi mogli da ulože u opremu i mehanizaciju, čime će, pored podizanja kvaliteta, moći da obezbede veću proizvodnju, jer sada nema dovoljno količina ni za domaće tržište, a kamoli za izvoz.

Predstavnica Zavoda za izdavanje novčaniva (ZIN), Bojana Radovanović, rekla je da markice mogu biti crvene i plave, sa hologramom kao elementom zaštite, i da će imati elemente koji će onemogućiti njihovo prelepljivanje. Na markicama će biti i broj pomoću kojeg će tačno moći da se zna koji prozvođač stoji iza njega.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede, Branislav Raketić, ocenio je da konkuretnost domaćih proizvoda ne može da se postigne cenom zbog objektivnih prepreka, ali zato može kvalitetom. On je primetio da kontrolne markice nisu uobičajene u EU, ali su kod nas uvedene da bi se vratilo poverenje u proizvode.

Proizvodi će biti registrovani u Zavodu za intelektualnu svojinu, a posle izmene Zakona o označavanju geografskog porekla, biće donet pravilnik, prema kojem će listu ovlašćenih korisnika voditi Ministarstvo. Raketić je istakao da je vreme da se osnuje Nacionalo udruženje proizvođača hrane sa geografskim poreklom.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">