Vlada Republike Srbije je na predlog Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, usvojila Uredbu o posebnim uslovima prometa određene robe kojom se ograničava najviša ukupna stopa marže za određenu robu od vitalnog značaja u cilju sprečavanja poremećaja na tržištu i ravnomernog snabdevanja stanovništva osnovnim prehrambenim namirnicama.

Najviša ukupna stopa marže u prometu ograničava se u visini od 10% za pšenično brašno (tip „400“ i tip „500“), jestivo biljno ulje (suncokretovo), kravlje mleko (pasterizovano, sterilizovano) i jogurt, šećer (beli kristalni), sveže meso (svinjsko, goveđe i kokošje) i za slatkovodnu ribu.

Ukupna stopa marže obračunava se kao zbir pojedinačnih stopa marži u svim fazama prometa u odnosu na proizvođačku cenu robe i uključuje sve troškove i pogodnosti (rabate, kasas konto i sl.) iskazane na fakturi ili putem knjižnog odobrenja.

Rok plaćanja proizvođaču odnosno dobavljaču robe ne može biti duži od 60 dana od dana prijema računa za isporučenu robu, faktura mora sadržati posebno iskazanu visinu stope pojedinačne marže i podatak o iskorišćenom delu najviše ukupne stope marže a povraćaj (remitenda) robe ne može biti veći od 2% vrednosti isporučene robe na mesečnom nivou.

Ova Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije” i važi narednih šest meseci.

Izvor: http://www.mpt.gov.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">