Iako neverovatno zvuči, zaista je istina da med može pomoći osobama sa prekomernom telesnom težinom da zdravstveno bezbedno mršave. Svi dosadašnji napori naukee da napravi preparat koji će omogućiti da gojazni mršave na zdravstveno ispravan način nisu urodili plodom. U pomoć je pozvan med, uzimanjem pred spavanje.

Kao i sva savršena i genijalna rešenja velikih problema, i objašnjenje za ovaj efekat je jednostavno. Med sadrži visok procenat fruktoze. Odnos glukoze i fruktoze u medu je otprike 1:1. Sličan odnos je i u voću, ali ga voće sadrži u znatno manjim količinama. Zato je med pogodniji, jer se isti efekat dobija konzumiranjem veoma male količine meda, svega nekoliko kašičica ili jedna puna supena kašika pred spavanje.

Ako nivo glukoze u krvi nije stabilan i koncentracija pada, luče se adrenalni stresni hormoni koji se trude da ponovo stabilizuju poremećeni nivo glukoze. Ti hormoni inhibišu oporavak.

Masti tada ostaju zatvorene u masnom tkivu. A mišići se degradiraju da bi se stvorila glukoza za mozak. Ali ako je jetra nahranjena medom, sve se odvija željenim planom: luče se odgovarajući hormoni koji okrepljuju organizam i sagorevaju masti.

Veoma je važno da spavanje protiče u miru, u totalnom mraku, bez veštačkog svetla, kako bi hormoni obaljali svoj zadatak onako kako treba. Umesto da satima vežbate aerobik, sasvim je dovoljno da 3 puta nedeljno po samo 15 minuta radite relativno teške vežbe (recimo dizanje tegova ili drugi težak fizički rad), što će dovesti do suptilnog oštećenja mišićnog tkiva, a zbog ovakve dijete pomenuti hormoni će ga tokom spavanja obnavljati mobilišući neželjeno masno tkivo. Jer, pokazalo se da milioni onih koji svakodnevno upražnjavaju aerobik, prilikom svakog gubitka telesne težine, proporcionalno mnogo više gube mišićnu masu, nego masno tkivo. Taj gubitak mišićne mase zahteva lučenje adrenalnih hormona, koji su toksični. Prema tome mnogo je korisnije otići u krevet nego u gimnastičku salu. U rešavanju problema gojaznosti, čak i farmaceutske kompanije ignorišu ulogu jetre. Fokusiraju se na neurotransmitere koji regulišu i apetit, ne uzimajući u obzir status energije u organizmu, što predstavlja primarnu informaciju koju daje jetra, a tek kasnije se ona pretvara u aktivnost putem neurotransmitera. To je i za očekivati jer kakav bi profit farmaceutske kompanje ostvarile time što bi rekle gojaznima da jedu med pred spavanje.

Dakle sve ovo funkcioniše samo uz pomoć fruktoze, odnosno glukoze, poreklom iz meda ili voća i povrća. Zato zapamtite, samo raznovrsna i umerena ishrana može doneti zdravlje. A med kao sastojak takve ishrane kao što vidite pomaže i vitku liniju.

Dr med. Rodoljub Živadinović
Agrobiznis magazin oktobar 2012.

  • Autor
    Članci
  • Komentari (1)
    Član 5.259

    Probacu,bas me interesuje rezultat!

Odgovor na: Med topi salo

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">