Reklama

Poljoprivrednici imaju određenu dozu zebnje da će mali broj njih biti obuhvaćen vladinim merama za prevazilaženje posledica aktuelne suše u agraru, izjavio je danas Tanjugu predsednik Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš.

On je istakao da „to (mere) lepo zvuči“, ali da poljoprivrednici moraju da vide kako će biti napisane uredbe za primenu mera za saniranje posledica suše, koje bi Vlada Srbije trebalo da usvoji sutra.

– Dosadašnje iskustvo nam govori da jedna reč ili rečenica u uredbi lili meri zna da isključi nekoliko hiljada gazdinstava ili da veliki broj gazdinstva ne bude uključen – kazao je Kiš.

On je rekao da se poljoprivrednici plaše da veliki broj njih neće biti dotaknut merama, i to pre svih manja registrovana poljoprivredna gazdinstva.
– Ne vidimo, ni koliko će para biti više za poljoprivredu u rebalansu budžeta, što smo mesecima slušali – naglasio je Kiš.

Prema njegovim rečima, proizvođači ne vide da će se rebalansom budžeta izdvojiti puno para za sušu, a mere, kako ocenjuju, nisu ništa novo, već redovne mere „predviđene sramnim (agrarnim) budžetom od 2,2 odsto (republičkog budžeta).

Vlada Srbije trebalo bi da na sutrašnjoj sednici usvoji uredbe koje će omogućiti da se primene mere za saniranje posledica suše, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

Vlada Srbije usvojila je 23. avgusta mere za prevazilaženje posledica aktuelne suše u agraru, a poljoprivrednicima je za pomoć u saniranju posledica suše namenjeno oko 150 miliona evra.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio je ranije ove nedelje da je to u poslednjih 20 do 25 godina najveća pojedinačna pomoć za poljoprivrednike i da je u teškim ekonomskim uslovima urađeno najviše što se moglo.

Uz podsećanje da su posledice suše bile katastrofalne i da se šteta može meriti stotinama miliona evra, Knežević je objasnio da je na ime pomoći urađeno sve što se moglo, jer je državi za normalno funkcionisanje „potrebno da se do kraja godine zaduži za 2,5 milijardi evra“.

– Situacija je takva kakva jeste i vrlo je ozbiljna, a posledice suše su katastrofalne – umanjen je rod kukuruza i soje za nekih 50 odsto, a šećerne repe od 25 do 40 odsto – rekao je on.

Mere obuhvataju omogućavanje dodatnog grejs perioda od godinu dana za subvencionisane kratkoročne i dugoročne agrarne kredite, tokom kog poljoprivrednici neće vraćati glavnicu, a nastaviće ugovoreno plaćanje kamate.

Registrovana poljoprivredna gazdinstva će biti oslobođena plaćanja naknade za odvodnjavanje i navodnjavanje za 2011. i 2012. godinu, a biće upućena preporuka lokalnim samoupravama da oslobode registrovana poljoprivredna gazdinstva plaćanja zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za 2012.

Republička direkcija za robne rezerve interventno će kupiti do 200.000 tona merkantilnog kukuruza na domaćem tržištu, radi popunjavanja strateških rezervi, a privremeno će biti ukinute carine i prelevmani na uvoz svih vrsta žitarica do naredne žetve.

Dnevno će se pratiti izvoz svih vrsta žitarica i u slučaju izvoza koji bi značajno ugrozio snabdevanje domaćeg tržišta biće preduzete odgovarajuće mere. Kada je reč o povećanju podsticaja, predviđena sredstva za tov junadi biće povećana sa postojećih 5.000 dinara po grlu na 10.000 dinara, a za tov svinja sa postojećih 500 dinara po grlu na 1.000 dinara do kraja godine.

Predviđeno je i da se postojeći iznos premije za mleko od pet dinara po litru mleka poveća na sedam dinara za treći i četvrti kvartal ove godine, kao i da se do kraja godine proširi broj korisnika podsticaja za genetsko unapređenje stočarstva ublažavanjem kriterijuma za sticanje prava na te podsticaje.

Dačić: Šteta za agrar od suše veća od milijardu evra

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je domaća poljoprivreda pretrpela šetu od suše veću od milijardu evra. Dačić je na konferenciji za novinare posle sastanka sa članovima Kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta u Beogradu kazao da se radi na izmenama uredbi i odluka da bi mogle da se primene mere za pomoć poljoprivredi koje je Vlada donela prošle nedelje.
Po njegovim rečima, sa ministrima poljoprivrede i finansija Goranom Kneževićem i Mlađanom Dinkićem danas je potpisao „preporuke bankama i drugim institucijama i organizacijama da bi uticali na reprogramiranje obaveza poljoprivrednika“.

– Vlada će pomoći poljoprivrednicima u oslobađanju ili reprogramiranju obaveza prema bankama, državnim organima ili lokalnim i pokrajinskim vlastima – naveo je on.
Dačić je podsetio da će se ekonomskim merama pratiti i regulisati odnosi na tržištu poljoprivrednih proizvoda, pre svega žitarica, i da će se intervenisati iz Robnih rezervi.
– Za sada nisu predviđena ograničavanja izvoza tih proizvoda, ali, ako bude narušen balans, to će biti krajnja mera. Pomoć će dobiti i oni koji se bave stočarstvom, a sledi dogovor sa Naftnom industrijom Srbije o regresiranju goriva za poljoprivrednike – kazao je Dačić.

Izvor: Tanjug, Beta

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">