Vlada Republike Srbije je na predlog Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, usvojila Uredbu o korišćenju podsticaja za podršku razvoju poljoprivredne i prehrambene proizvodnje kroz sertifikaciju sistema bezbednosti i kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla u 2012. godini.

Korišćenje podsticaja odnosi se na pokrivanje dela troškova sertifikacije prema međunarodno priznatim standardima za bezbednost i kvalitet hrane (ISO 22000, BRC, IFS, GOST-R, HALAL, KOSHER, GLOBALG.A.P.) kao i za proizvode dobijene po metodama organske proizvodnje i proizvode sa oznakom geografskog porekla.

Država će finansirati 50% troškova plaćene sertifikacije bez PDV-a.

Korisnik može podneti samo jedan Zahtev za jednu ili više sertifikacija s tim da ukupan iznos podsticaja po korisniku ne može biti veći od 300.000 dinara. Zahtev se podnosi Upravi za agrarna plaćanja u Šapcu do 31. oktobra 2012. godine a sredstva može koristiti registrovano poljoprivredno gazdinstvo, preduzetnik, zemljoradnička zadruga, udruženje građana i privredno društvo, ukoliko imaju dokaz o sertifikaciji izdat u 2012. godini.

Vlada Republike Srbije je na predlog Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, donela odluku da se Uredbom o utvrđivanju programa kreditne podrške za razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva subvencioniše deo kamate i za proizvođače cveća u 2012. godini. Zahtevi za odobrenje kredita podnose se banci do 1. novembra 2012. godine. Ugovor o dinarskom kreditu se zaključuje na period do tri godine uz fiksnu kamatnu stopu od 6%.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">