Vlada Republike Srbije je na predlog Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, dana 1. marta 2012. godine donela odluku o ukidanju posebne dažbine za uvoz teladi, junadi i prasadi za dalji tov i Uredbu o prodaji 50.000 tona merkantilnog kukuruza po ceni od 18 dinara po kilogramu radi smanjenja troškova tova, proizvodnje hrane za životinje i unapređenja stočarske i proizvodnje mesa.

Na konferenciji za novinare posle sednice Vlade, ministar Petrović je najavio da bi sutra trebalo da budu donete i uredbe o subvencionisanim kreditima za poljoprivredu.

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović o promenama na tržištu i cenama

„Cilj ukidanja dažbina na uvoz stoke za tov je povećanje ponude na domaćem tržišu ovog važnog reprodukcionog materijala za proizvodnju u govedarstvu i svinjarstvu. Ova mera je u sklopu ukupnih mera i aktivnosti za unapređenje stočarske proizvodnje imajući u vidu značaj stočarstva za unapređenje agrara u celini“, obrazložio je ministar Petrović. Olakšice se koriste za telad težine do 80 kilograma, junad od 80 do 300 kilograma za koje je carinska stopa bila 12 procenata i prasadi težine do 50 kilograma za koje se carina plaćala 31,5 odsto.

Ministar Petrović je izrazio očekivanje i da će odluka o prodaji merkantilnog kukuruza koje je vlasništvo Republičke direkcije za robne rezerve rezultirati povećanjem konkurentnosti proizvođača u stočarstvu i obezbeđivanjem niže cene mesa na tržištu za potrebe potrošača. Pravo na kupovinu merkantilnog kukuruza ima privredno društvo koje ima registrovan objekat za proizvodnju hrane za životinje.

„Subvencionisani krediti koji će biti regulisani uredbama koje bi trebalo da budu donete sutra, biće dinarski a kamatna stopa će biti fiksna i iznosiće šest odsto na godišnjem nivou što je niže nego prošle godine kada je iznosila osam odsto. Ove godine, pored registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i zadruga, za ova sredstva moćiće da konkurišu i druga pravna lica, odnosno preduzeća“, kazao je ministar Petrović. Za registrovana poljoprivredna gazdinstva cenzus će biti pet miliona dinara (50.000 evra) a za pravna lica se otvaraju mogućnosti do 500.000 evra, odnosno 50 miliona dinara.

Izvor: http://www.mpt.gov.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">