Mada je u junu meso poskupelo za 30 odsto, zbog posledica suše i katastrofalnog roda kukuruza biće još i skuplje, a stručnjaci tvrde da nas drastičan rast cena u mesarama očekuje već od Nove godine.

Sudeći po cenama u prodavnicama, prosečna potrošnja mesa od 42 kilograma po stanovniku, koja je ionako daleko ispod evropskog proseka, ubuduće će biti još manja, jer je samo od početka godine cena mesa rasla dva puta a zbog aktuelne suše poskupljenja nam tek predstoje.

Prvi udar na kućni budžet potrošače očekuje već za desetak dana, tvrde stručnjaci, kada će, po završetku poljoprivrednih radova, svinjsko meso sa trenutnih 500-600 dinara po kilogramu, poskupeti za 10 odsto.

Onda ćemo imati permanentno poskupljenje kako se bude smanjivao broj stoke na tržištu, i mada će ta dinamika poskupljenja zavisti od kupovne moći sigurno će se prepoloviti broj kupaca u mesarama tako da nas očekuje jedna teška godina kada je hrana u pitanju.

Mada proizvođači mesa već uveliko apeluju na nadležne u državi da im pomognu u vidu subvencija ili ukidanja poreza na dodatu vrednost, Vlada Srbije još nije izašla sa konkretnim merama po pitanju rasta cene mesa.

Za sad nisu donete nikakve odluke ali jedan od načina je i da subvencijom kukuruza dođe do sniženje cena mesa, tako da ukoliko i dođe do poskupljenja država će na adekvatan način reagovati na to.

Da li će država i pored ograničene količine u robnim rezervama stočarima obezbediti dovoljno kukuruza za novi tov, ili će zbog najavljenog smanjenja stočnog fonda biti prinuđena na uvoz mesa, ostaje da se vidi, a na proizvođačima i trgovcima je da dobro razmisle kojim tempom će podizati cene u periodu koji je pred nama, imajući u vidu da je i trenutan promet u mesarama ionako nezadovoljavajući.

Izvor: RTV

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">