Francuske vlasti najavile su juče da će uskoro imati preliminarne rezultate istrage o konjskom mesu koje je prodavano kao junetina
Skandal krenuo od „Findus” lazanja

Prema izveštajima agencija

Pariz, London – Skandal sa konjskim mesom, podmetnutim umesto govedine i junetine, ne prestaje da potresa Evropu, a francuske vlasti najavlјuju prve rezultate istrage za 13. februar, javlјa Bi-Bi-Si. U samoposlugama širom Britanije, Francuske i Švedske sa polica je povučena gotova hrana, pošto su se pojavile informacije da su kompanije koje proizvode smrznutu hranu koristile konjsko meso umesto govedine za lazanje, musaku i slična jela.

Kompanija „Findus”, jedna od vodećih u ovoj branši, uložila je žalbu u Francuskoj, pošto su dokazi pokazali da prisustvo konjskog mesa u lancu dostave toj kompaniji „nije bilo slučajno”, dok je francuska kompanija za preradu mesa najavila da će tužiti svog dobavlјača iz Rumunije.

Francuske vlasti najavile su juče da će 13. februara imati preliminarne rezultate istrage o konjskom mesu koje je prodavano kao junetina i upozorile da će preduzeti sve mere ukoliko bude dokazano da je počinjeno krivično delo. „Imaćemo prve rezultate istrage u sredu. Ukoliko ima dokaza da su kompanije namerno varale potrošače, Francuska neće oklevati da preduzme pravne mere”, rekao je ministar za pitanja potrošača Benoa Amon dnevniku „Parizjen”.

Prema njegovim rečima, prvi nalazi istrage govore da se konjsko meso nalazi na tržištu od avgusta, a profit ostvaren u toj prevari se procenjuje na 300.000 evra.

Kao ilustracija koliko je lanac snabdevanja hranom u Evropi složen, poreklo konjskog mesta je praćeno unazad od Francuske, preko Kipra i Holandije da bi se pokazalo da potiče iz rumunskih klanica. Rumunske vlasti su najavile hitnu istragu.

Poseban problem pri pronalasku krivca predstavlјa komplikovan lanac koji uz mnogo posrednika vodi od proizvođača do kupca. Tako je gotova jela marke „Findus” pravio francuski proizvođač „Komižel” koristeći meso kompanije za proizvodnju mesa „Spangero”, koja se takođe nalazi u Francuskoj. „Spangero” je meso nabavlјao u Rumuniji, preko kiparskog trgovca, koji je potpisao podugovor sa trgovcem u Holandiji.

Britanski ministar za okolinu Oven Paterson, koji je zadužen za hranu, izjavio je juče da skandal zbog prodaje konjskog mesa u Velikoj Britaniji ukazuje na „kriminalne aktivnosti”, ali da do sada nije zabeleženo da je bilo opasnosti po potrošače.

Kada je reč o kvalitetu mesa na Balkanu gde su kontrole znatno manje nego u EU, u skorije vreme nije bilo slučajeva lažno deklarisane robe. Međutim, početkom godine je saopšteno da će zbog ulaska Hrvatske u Evropsku uniju praktično biti onemogućen uvoz mesa i mesnih prerađevina iz Bosne i Hercegovine. Razlog je što proizvođači i inspektori za kontrolu kvaliteta u BiH nisu ispunili neophodne uslove za izvoz koje propisuje Brisel. Kako sada stoje stvari, nesmetano će u zemlјe EU, dakle i Hrvatsku, moći da se izvoze riba i sirova koža čiji su proizvođači ispunili sve propisane uslove.

Zbog mleka nema razloga za paniku

Zagreb – Nakon što je zbog prisustva kancerogenog aflatoksina zatražilo povlačenje trajnog mleka dva proizvođača – „Dukata” i „Vindije” – hrvatsko ministarstvo polјoprivrede poručilo je da nema razloga za paniku jer bi trebalo konzumirati velike količine mleka da bi te štetne materije imale bilo kakvog efekta na lјudski organizam.

U izjavi za medije pomoćnica ministra polјoprivrede Mirjana Mataušić-Pišl odbacila je nagađanja da je reč o uvoznom mleku, što su tvrdili predstavnici hrvatskih selјaka, i navela da je i kukuruz kojim je hranjena stoka bio domaćeg porekla.

Izvor: Politika.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">