Poskupljenja stočne hrane zatvoriće mnoge farme u svetu, ali i u Srbiji, što će dovesti do nestašice i poskupljenja mesa.
Novosti pišu da Evropa strepi od novih, većih cena mesa koje će, kako analitičari prognoziraju, sredinom naredne godine dostići rekordne nivoe. Kod svinjskog mesa moguće su i nestašice, a junetina će i u razvijenijim zemljama biti luksuz, jer se procenjuje da je papreno skupa. Ni Srbiju ovakva situacija, kako tvrde domaći stručnjaci, sigurno neće zaobići.

Poskupljenja stočne hrane posle ovogodišnje suše zatvoriće mnoge farme u svetu. Kako povećane troškove ne mogu da prenesu na potrošače, stočari se najčešće odlučuju da smanje proizvodnju. Kod svinjogojstva to znači klanje svinja u reproduktivnom uzrastu, što privremeno povećava snabdevenost tržišta, ali će od maja ili juna 2013. dovesti do opadanja ponude tog mesa.

Pad u govedarstvu će verovatno biti još izrazitiji pa će, zbog očekivanog poskupljenja goveđeg mesa 2013, biti više traženo jeftinije meso.

Prema rečima Vojislava Stankovića, savetnika predsednika Privredne komore Srbije za poljoprivredu, prognoze su da će Evropa za četiri do pet godina imati deficit junećeg mesa.

„Stočarstvo je svuda u svetu u krizi. Dobar deo stočne hrane koristi se u proizvodnji biogoriva, što je dovelo do znatnog rasta cena žitarica, posebno kukuruza. Rezultat će biti smanjenje stočnog fonda i rast cena. Tako je i kod nas“, kaže za „Novosti“ Vojislav Stanković, savetnik predsednika PKS za poljoprivredu.

On kaže da su skromni podsticaji u stočarstvu rrazlog ovakvog stanja, ali i nedovoljno sredstava u agrarnom budžetu, narušeni pariteti cena i smanjena kupovna moć stanovništva. „Imamo tradiciju i kvalitet koji je i danas veoma tražen, ali mi nemamo kapitala da pokrenemo proizvodnju i da je održimo“, kaže Stanković.

autor: RF
izvor: Novosti/Novi magazin

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">