Izvor: (Biznis)

Meso u trgovinskim lancima je praktično najbezbednije meso koje možemo da zateknemo u prometu, izjavio je direktor Uprave za veterinu Zoran Mićović. Veliki trgovinski lanci su kao sistem bezbednosti hrane odavno uveli „Hasap“ standard i od svojih dobavljača zahtevaju isto, rekao je Mićović. Mićović je naglasio da ekvivalentnost u standardima dobavljača sa lancem maloprodaje garantuje bezbedan proizvod, napominjući da su snabdevači velikih trgovinskih sistema isključivo velike kompanije – industrijske klanice, prerade i druge. Govoreći o zdravstvenoj ispravnosti namirnica životinjskog porekla na srpskom tržištu, Mićović je kazao da „uopšte gledano, građani Srbije jedu bezbednu hranu“.

Subjekti u poslovanju hranom su pod redovnim nadzorom veterinarske inspekcije, a dosadašnja uzorkovanja hrane u prometu nisu ukazala na probleme zdravstvene ispravnosti hrane animalnog porekla, naveo je on. Mićović je dodao da uzorkovanja hrane nije realizovala samo veterinarska inspekcija, već i pojedina udruženja proizvođača. On je istakao da je u letnjoj sezoni, kao potencijalnoj rizičnoj, nadzor u proizvodnji i prometu uvek intenziviran, a da će inspekcijske službe u svako doba i u svakom slučaju biti na raspolaganju potrošačima u cilju obezbeđivanja bezbedne i kvalitetne hrane.

Kada je reč o švercu mesa, Mićović je naglasio da je Uprava za veterinu nakon uočenog problema sa švercom mesa intenzivirala nadzor u cilju isključivanja mogućnosti da se hrana proizvedena od švercovanog mesa nađe na srpskom tržištu, kao i da u međuvremenu nije bilo prijava carinskih organa i policije, niti saznanja da se organizovano obavlja šverc mesa. Komentarišući primenu Zakona o bezbednosti hrane, Mićović je kazao da je taj akt na novi način definisao odgovornosti svih karika u lancu hrane i postavio vrlo visoke standarde koje naši proizvođači teže da dostignu.

„Odgovornost za bezbednost hrane je u potpunosti poverena subjektu u poslovanju hranom, a uloga inspekcije je da se postara da proizvođači usklade svoje poslovanje sa Zakonom“, rekao je Mićović.
„U prvim danima, a može se reći i u godinama primene Zakona o bezbednosti hrane, potrebno je raditi na uspostavljanju sistema dobre proizvođačke, higijenske i distributivne prakse, kao i sistema ‘Hasap’ kod svih učesnika u lancu hrane“, ukazao je Mićović. „Naši poljoprivrednici možda još uvek nisu svesni da lanac hrane počinje kod njih, tako da je u cilju obezbeđivanja sledljivosti hrane u proizvodnji i prometu neophodno uspostaviti sistem dobre poljoprivredne prakse – GAP“, kazao je direktor Uprave za veterinu. „Neophodno je podići javnu svest o značaju poštovanja svih obaveza vezanih za sledljivost – praćenje kretanja životinja u toku života, kao i sledljivost mesa i proizvoda od mesa nakon klanja životinja – po principu od štale do trpeze“, zaključio je Mićović.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">