Pomoćnik ministra poljoprivrede Srbije Miloš Milovanović izjavio je da ovogodišnji rod pšenice garantuje dovoljne količine i za domaće potrebe, i za izvoz.

Milovanović je novinarima u Novom Sadu rekao da će na osnovu posejanih 472.000 hektara i očekivanih procena roda ove godine u Srbiji biti proizvedeno 1,8 miliona tona pšenice.

„To je daleko iznad potreba zemlje i sasvim sam siguran da će Srbija ostati snabdevač regionalnog tržišta pšenicom i brašnom“, rekao je Milovanović.

On je podsetio da je ova godina bila specifična po vremenskim uslovima, setva je bila otežana i to će sigurno uticati na konačni prinos.

„I pored toga proizvodnja je stabilna i u poređenju sa desetogodišnjim prosečnim prinosom značajnije ne oscilira“, dodao je Milovanović.

Prema procenama stručnjaka prosečan prinos pšenice po hektaru ove godine će biti iznad 3,5 tona.

zetva kombajn psenica zito ravnica vojvodina

Vlada da nastavi i reformske procese u agraru

On je dodao da očekuje brzo konstituisanje Vlade Srbije i nastavak reformskih procesa u poljoprivredi.

Milovanović je novinarima rekao da bi vlada trebalo da deluje u tri pravca a najvažniji je zakonodavstvo i implementacija donetih zakona u praksi.

On je dodao da je veoma važna i izgradnja adekvatnih institucija za podršku poljoprivrednoj proizvodnji i kao primer naveo Upravu za plaćanje kao najvažniju instituciju za korišćenje sredstava iz pretpristupnih fondova EU.

„Jedan od važnih pravaca je i trošenje budžeta kako bi se sredstva namenjena poljoprivredi iskoristila na prave mere i prave korisnike radi ostvarivanja što boljih rezultata“, kazao je Milovanović.

Izrazio je očekivanje da će buduća vlada ozbiljno pristupiti tim zadacima jer su sve političke stranke u predizbornoj političkoj kampanji „poljoprivredu imale visoko na listi prioriteta“.

Milovanović je danas prisustvovao proglašenju najuspešnijih poljoprivrednika u zemlji „Pro-agro lider 2012.“koju tradicionalno dodeljuje Prokredit banka u Srbiji.

Izvor: Beta
Nagradu je dobilo ukupno 11 poljoprivrednika iz Srbije i njih će banka povesti na višednevno studijsko putovanje u Češku Republiku gde će posetiti tamošnji sajam poljoprivrede.

Prokredit banka je, kako je saopšteno, od početka godine odobrila 35 miliona evra poljoprivrednih kredita, a u poslednjih 10 godina ukupno 450 miliona evra.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">