Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prof. dr Dragan Glamočić je danas u Briselu izjavio da će Srbija ove godine sniziti dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku i hrani za stoku kako bi uskladila propise sa evropskim standardima.

„U našim usevima ove godine nema aflatoksina, tako da ćemo vrlo brzo promeniti pravilnik za stočnu hranu, a početkom iduće godine i pravilnik o kvalitetu mleka“, rekao je ministar Glamočić u Briselu.

„Vratićemo dozvoljeni nivo na 0,05“, najavio je ministar Glamočić i dodao da su njegovi briselski sagovornici danas pozitivno reagovali na ovu vest.

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Dragan Glamočić izjavio je danas u Briselu da će Srbija ove godine sniziti dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku i hrani za stoku kako bi uskladila propise sa evropskim standardima. Ministar je najavio i da će Srbija promeniti zakon kojim se zabranjuje uvoz proizvoda od genetički modifikovanih organizama (GMO), ali da će njihov promet biti strogo kontrolisan. …
„Imamo lepu vest, a to je da u našim usevima ove godine nema aflatoksina, tako da ćemo vrlo brzo promeniti pravilnik za stočnu hranu, a početkom iduće godine i pravilnik o kvalitetu mleka“, rekao je ministar novinarima nakon susreta sa zvaničnicima iz Evropske komisije u sedištu EU.

Beta (Marko Rupena)Beta (Marko Rupena)

„Vratićemo dozvoljeni nivo na 0,005“, najavio je Glamočić i dodao da su njegovi briselski sagovornici, evropski komesar za zaštitu potrošača Toni Borg i generalni direktor za poljoprivredu Jirži Plevi pozitivno reagovali na ovu vest.

Ministar je ukazao da je ranije bio problem što je promenjen pravilnik o dozvoljenom sadržaju aflatoksina u mleku, dok je pravilnik za hranu ostao isti, što je dovelo do konfuzije.

„Vraćamo se na standarde koji važe u EU“, rekao je Glamočić.

Srbija je ranije ove godine, nakon što su u mleku otkrivene štetne materije koje se javljaju u plesnivoj stočnoj hrani a preko nje i u mesu i mlečnim proizvodima, podigla dozvoljeni nivo aflatoksina na 0,5 mikrograma, što je deset puta više nego što se toleriše u EU.

Izvor: mpt.gov.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">