„Srbija će promeniti zakon kojim se zabranjuje uvoz proizvoda od genetički modifikovanih organizama, ali će njihov promet biti strogo kontrolisan“, rekao je danas ministar polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prof. dr Dragan Glamočić tokom radne posete u Briselu.

“Zakon o GMO koji trenutno važi u Srbiji nije bezbedan za potrošače i moraće da se menja. To nikako ne znači da će u Srbiji biti dozvolјeno gajenje GMO useva, što je i sada zabranjeno, već da će promet GMO proizvoda biti usklađen sa zakonodavstvom EU”, naglasio je on.

„Postojaće precizno definisana regulativa, tako da zdravlјe potrošača neće biti ugroženo“, izjavio je ministar Glamočić i naglasio da će uvoz GMO biti ograničen, a prodaja strogo kontrolisana.

On je ukazao da blanko zabrana proizvodnje i prodaje GMO proizvoda koja trenutno važi u Srbiji nije samo u neskladu sa pravilima EU i Svetske trgovinske organizacije (STO), nego sprečava i uvoz neophodnih lekova.

„Osamdeset do devedeset odsto svih lekova dobijaju se iz genetski modifikovanih organizama”, rekao je on dodavši da će GMO proizvodi koji se nađu u prodaji biti jasno obeleženi, pa će potrošači znati šta kupuju.

Glamočić: Stroga kontrola GMO

Ministar je ponovio da će Srbija promeniti zakon kojim se zabranjuje uvoz proizvoda od genetički modifikovanih organizama (GMO), ali da će njihov promet biti strogo kontrolisan.

“Zakon o GMO koji trenutno važi u Srbiji nije bezbeden za potrošače i moraće da se menja”, rekao je Glamočić novinarima nakon susreta sa evropskim komesarom za zaštitu potrošača Tonijem Borgom i generalnim direktorom za poljoprivredu i ruralni razvoj Jeržijem Plevim.

Ministar je objasnio da ovo nikako ne znači da će u Srbiji biti dozvoljeno gajenje GMO useva, koje je i sada zabranjeno, ali da će promet GMO proizvoda biti usklađen sa zakonodavstvom EU.

“Postojaće precizno definisana regulativa, tako da zdravlje potrošača neće biti ugroženo”, istakao je Glamočić i dodao da će uvoz GMO biti ograničen, a prodaja strogo kontrolisana.

On je ukazao da blanko zabrana proizvodnje i prodaje GMO proizvoda koja trenutno važi u Srbiji nije samo u neskladu sa pravilima EU i Svetske trgovinske organizacije (STO), nego sprečava uvoz neophodnih lekova.

“Osamdeset do devedeset odsto svih lekova dobijaju se iz genetski modifikovanih organizama”, rekao je on i dodao da će GMO proizvodi koji se nađu u prodaji biti jasno obeleženi, tako da će potrošači znati šta kupuju.

Evropska komisija je u godišnjem izveštaju o Srbiji pre dve nedelje ocenila da je srpski zakon o zabrani GMO suprotan pravilima EU i STO, u koje Srbija želi da uđe.

Izvor: mpt.gov.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">