Ministar polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prof. dr Dragan Glamočić, predstavnici Ministarstva pravde i državne uprave posetili su danas sa privrednicima NR Kine fabriku „Budimka“ u Požegi.

„Polјoprivreda je jedan od najvećih potencijala Srbije. Naš ukupan izvoz polјoprivredno-prehrambenih proizvoda je preko 2 milijarde evra godišnje. Potencijalni investitori iz Kine zainteresovani su za ulaganja u voćarski sektor u Srbiji, a Budimka jedino uz pomoć novih investicija može ponovo postati lider na tržištu“, rekao je ministar Glamočić.

Gosti iz Kine su se ovom prilikom upoznali sa proizvodnim kapacitetima Budimke, jednog od nekada vodećih srpskih proizvođača marmelada, džemova, sokova i konzerviranog voća.

Ministar Glamočić i predstavnici ministarstva pravde i državne uprave sastali su se ranije danas sa delegacijom privrednika iz NR Kine u zgradi Vlade Srbije. Tom prilikom istaknuto je interesovanje NR Kine da ulaže kapital u Srbiju, posebno u voćarsku industriju.

Ministar Glamočić je poručio da: „Vlada ima potencijal da nastavi borbu protiv korupcije, kao i da nastavi sa privlačenjem investitora kako sa istoka, tako i sa zapada. Samo tako možemo postati atraktivno tržište za nove investicije.“

Direktorka kompanije „Ihaj“ Linda Vong rekla je da bi „uspostavlјanjem saradnje između ove multinacionalne kompanije i naše zemlјe bila podignuta zaposlenost u Srbiji, preneta društveno – odgovorna politika i da bi Srbija dobila velikog poreskog obveznika.“ Srbija bi, prema njenim rečima, ostvarivanjem ove saradnje uticala i na privlačenje drugih kineskih investitora koji žele da dođu na ovo tržište.“

Sa predstavnicima kineske delegacije dogovoreno je i formiranje Koordinacionog tela koje će rukovoditi budućim projektima u Srbiji.

Izvor: mpt.gov.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">