Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prof. dr Dragan Glamočić izjavio je danas da ne postoji naučni dokaz o štetnosti genetski modifikovane hrane i da će, ako bude dozvoljen promet GMO, ti proizvodi biti vidno deklarisani.

„Ako dođe do liberalizacije prometa GMO, ti proizvodi će biti vidno deklarisani, potrošači će biti na to upozoreni i proizvodi će proći rigorozne mere kontrole da nisu opasni po zdravlje ljudi, životinja i životnu okolinu“, rekao je ministar Glamočić.

„Strah od konzumiranja genetski modifikovane hrane nije opravdan“, naglasio je ministar i dodao da je u interesu građana da se zakonodavstvo u toj oblasti uredi, kako bi se uveo red na tržištu.

Ministar Glamočić je podsetio da su evropske integracije strateško opredeljene Srbije i da postojeći Zakon o GMO svakako treba da se menja jer nije dobar, bez obzira da li je to uslov ili ne za prijem u STO, kao i da EU ima vrlo restriktivnu politiku kada je reč o GMO.

Izvor: mpt.gov.rs

  • Autor
    Članci
  • Komentari (1)
    Član 9.691

    Neka ministar i oni koji isto pričaju(a tako ne misle) sami jedu takvu hranu i time učestvuju u eksperimentu koji će pokazati da li je ovakva hrana štetna ili ne. Za početak neka takvu hranu daju životinjama pa će videti da li će se one grabiti zaa tu hranu. Ješće je samo ako moraju. Predlažem da se ministru i zagovornicima GMO u tom cilju daje razna GMO hrana, besplatno, o državnom trošku ali pod uslovom da neko proverava da li je jedu.A mi ćemo do tada jesti ovu našu , zaostalu, seljačku hranu , koja je još jedino dobro što ova zemlja ima da ponudi i što nam svi stranci priznaju. Ako ministar nezna šta treba da radi onda neka gleda šta radi Nemačka pa samo tako neka radi i neće ništa pogrešiti.

Odgovor na: Ministar Glamočić: Treba menjati Zakon o GMO bez obzira na EU i STO

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">