Ministar poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević, direktor Uprave za veterinu Ivan Sočo i načelnica veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin prisustvovali su danas vanrednom uzorkovanju stočne hrane u fabrici stočne hrane „Jabuka“ u Pančevu.

„Ministarstvo poljoprivrede nastavlja sa vanrednim kontrolama stočne hrane na farmama i u fabrikama, kao i analizama kukuruza iz robnih rezervi i očekujem da će u najkraćem roku, već u narednih nedelju dana, u prodaji biti mleko potpuno ispravno za upotrebu“, izjavio je ministar Knežević.

„Rezultati analiza bi trebalo da budu gotovi u ponedeljak, kada će početi i nabavka određenih supstanci čiji je cilj da doprinesu da se iz organizma stočnih grla izbace što pre određeni toksini ako postoje“, kazao je ministar i dodao da će te supstance biti distribirane poljoprivrednicima, kao i kukuruz iz robnih rezervi za koji analize pokažu da je zdrav i kvalitetan.

Načelnica veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin objasnila je da po godišnjem planu redovne službene kontrole, veterinarska inspekcija kontroliše fabrike stočne hrane jednom mesečno i utvrđuje mere samokontrole u takvom objektu.

„Našim propisima definisali smo da svi proizvođači moraju da uvedu principe dobre higijenske i distributivne prakse, odnosno da imaju uveden HACCP na osnovu koga sami prate procese proizvodnje i mogu da utvrde rizike“, naglasila je načelnica Čelebićanin i dodala: „Inspekcija kontroliše da li to proizvođači čine i potom reaguje na adekvatan način“.

„Što se tiče koncentracije aflatoksina, provera hrane za životinje i sirovog mleka radi se na godišnjem nivou kroz nacionalni monitoring koji Ministarstvo poljoprivrede sprovodi od 1972. godine“, rekla je Čelebićanin.

Izvor: http://www.mpt.gov.rs/

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">