Izvor: PKS

Od Vlade Srbije se traži nova agrarna politika u kojoj će svi proizvođači, veliki i mali, biti ravnopravni. Srbija dobila dozvolu za izvoz mleka i mlečnih proizvoda u EU.

Mleko kao proizvod koji je do pre nekoliko godina uživao najveću pažnju i subvencije u EU, zemljama u okruženju, pa i u našoj zemlji, sa godišnjim smanjivanjem broja grla od dva do tri odsto, doveo je i do manje proizvodnje i plasmana mleka na tržištu. Manja proizvodnja posledica je nižih cena koje dobijaju proizvođači, pa u tovu stoke umesto profita tove gubitke. Proizvodnja, prerada i potrošnja mleka bila je tema Okruglog stola s nazivom ’’Bela inicijativa’’ u Privrednoj komori Srbije, gde je ukazano na višegodišnje zapostavljanje poljoprivede kao važne grane u privredi Srbije.

Predsednik PKS Miloš Bugarin između ostalog je ukazao da nije dobro što Srbija kao zemlja sa 4,1 milion hektara obradivih poljoprivrednih površina ima problema oko snabdevanja tržišta sa mlekom. On je istakao da je dobro što imamo izvoz iz agrara od dve milijarde dolara, ali da nije dobro što izvozimo sirovine, a uvozimo finalne proizvode. To je primer sa izvozom kukuruza i uvozom mesa. Kada je reč o mleku, naglasio je Bugarin, tu imamo višedecenijski pad. Po njegovim rečima 1989. godine u Srbiji je bilo 938.000 krava i steonih junica, 2005. godine 720.000, a prošle godine tek 584.000 grla! Srbija godišnje konstantno proizvodi do 1,5 milijardi litara mleka. Proiozvodnja mleka se odvija na 305.000 gazdinstava sa prosekom od 3,4 grla. Međutim, broj proizvođača mleka se smanjio. U 2000. godini bilo ih je 165.000, a lane samo 71.000! Mlečnost po kravi u Srbiji iznosi oko 2.600 litara godišnje, što je za 18 odsto manje od svetskog proseka, a u odnosu na evropski prosek manje je čak za 50 odsto! Kada je reč o potrošnji mleka ona u Srbiji iznosi oko 180 litara po stanovniku godišnje, dok je to u Danskoj 900 litara, Švedskoj 400 litara, a slede Finska, Irska, Švajcarska….

Bugarin je posebno naglasio da je poljoprivreda u Srbiji dve decenije devastirana grana, da je spor obrt kapitala i da ova delatnost ne sme više da bude samo socijalni amortizer. Govoreći od državnim, podsticajima, Bugarin je podvukao da se oni moraju davati svima, bez diskriminatorskog odnosa.

Predsednik UO Udruženja proizvođača mleka Srbije Ljubiša A. Jovanović, je ukazao da vodi udruženje sa 18.000 krava, koje godišnje isporuči 150 miliona litara mleka i da njegovih 6.500 radnika obrađuju 62.000 hektara poseda. Uz vrhunske rezultate, umesto profita proizvode se gubici! Razlozi se nalaze u neadekvatnoj agrarnoj poltici Vlade Srbije. Jer, poslednjih godina premije po litri mleka su smanjene za one koji ih dobijau sa četiri na jedan dinar. Mlečno stado se stalno smanjuje pa sad Srbija u tovu ima samo 468.000 grla! Uz sve to gotovo polovina proizvodnje mleka se nalazi u sivim tokovima, pa je potrebno kroz premije od od pet dinara po litru da se ono dovede u legalne tokove. Kako bi se zaustavili svi ovi negativni trendovi tražimo novu agrarnu politiku od Vlade Srbije!

Pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović je naglasio da su problemi u agraru kumulirani više decenija. On je ukazao na nizak agrarni budžet koji ove godine iznosi tri odsto ukupnog budžeta Srbije ili 250 miliona evra, što je nedovoljno za razvoj poljoprivrede. Govoreći o dobrim stranama našeg agrara, on je istakao da je Srbija dobila dozvolu za izvoz mleka i mlečnih proizvoda u EU!

Predsednik Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije dr Zoran Mašić je dodao da u vreme kada mi smanjujemo subvencije za agrar, one u EU rastu. Potrebno je da se hitno donese nova agrarna strategija, rok je bio do 20. juna 2010, a ona još nije stigla do Vlade, naglasio je Mašić.

Vlasnik farme sa 1.000 krava Saša Vitošević je takođe podvukao da nije tačno da u EU agrar nema subvencija, pa je zatražio da srpski agrar dobije iste uslove poslovanja kao i u okruženju, odnosno u EU.
Generalni direktor Imleka Slobodan Petrović je rekao da će ova kompanija nastaviti da smanjuje izvoz svojih proizvoda, sve dok se ne postigne stabilnost snabdevanja mlekom i mlečnim proizvodima u Srbiji. Tako će se preko matične kompanije ’’Dunav Hrana Grupa’’ obezbediti da se prema Srbiji preusmere svi viškovi sirovog mleka.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">